Rôzne

Z USA hlásia: Prvé stíhacie lietadlo F-16 so slovenským znakom už LIETA! FOTO

Prvé zo 14 objednaných stíhacích lietadiel F-16 Block 70 pre slovenské vzdušné sily má za sebou prvý let. Zalietavanie tohto lietadla sa očakáva v najbližších týždňoch.

Ilustračný obrázok k článku Z USA hlásia: Prvé stíhacie lietadlo F-16 so slovenským znakom už LIETA! FOTO
8
Galéria

TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner.

Priblížila, že predtým ako prvá stíhačka priletí budúci rok na Slovensko, bude sa v Spojených štátoch amerických využívať na výcvik slovenských technikov pre údržbu tohto typu lietadiel.

„Ide o vysoko sofistikovanú techniku s množstvom inteligentných systémov a prvkov, ktoré musia fungovať spoľahlivo za každých podmienok. Bezproblémový priebeh prvého skúšobného letu je preto skvelou správou,“ uviedol minister obrany SR Martin Sklenár.

Dodávka lietadiel predstavuje podľa generálneho riaditeľa Sekcie modernizácie rezortu obrany a národného riaditeľa pre vyzbrojovanie Michala Homzu komplexné a systémové riešenie prezbrojenia, ktoré je v súlade s pravidlami modernizačných procesov a štandardov v rámci NATO a Európskej únie.

„Jedine moderné a funkčné nadzvukové letectvo dokáže plniť úlohy ochrany a obrany vzdušného priestoru SR, ako aj úlohy v rámci integrovaného systému NATINAMDS,“ ozrejmil.

Podľa aktuálnej dohody majú byť stíhacie lietadlá F-16 postupne dodávané na Slovensko od druhého kvartálu budúceho roka.

Aj TIETO články stoja za prečítanie!

Slovenská stíhačka F-16 má za sebou prvý let.
8
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM