KAW Rôzne Správy

Z nádhernej tropickej záhrady v bratislavskej ZOO sa najviac tešia pandy

Pandy červené si majú na čom zamlsať a návštevníci popásť oči. V ZOO vznikla jedinečná celoročná záhrada s bambusmi.

Ilustračný obrázok k článku Z nádhernej tropickej záhrady v bratislavskej ZOO sa najviac tešia pandy
9
Galéria
Zdroj: But EVERGREEN GARDEN

Pandy to nemajú v živote ľahké. Ich žalúdok totiž nevie tráviť celulózu, a tak bambusové výhonky patria medzi hlavný zdroj energie týchto chránených zvierat. Musia ich mať preto dostatočnú zásobu v každom ročnom období.

Bratislavská ZOO, ktorá pandy červené chová, prišla so skvelým nápadom, ako spojiť pekné a estetické s užitočným. Pre malé huňaté zvieratá dala vysadiť bambusovú záhradu. A nie hocijakú!

Tropický park víta návštevníkov

Keď sa zaujímavej myšlienky chopia na slovo vzatí odborníci, výsledné dielo je dokonalé.

Lúka hneď pri vstupe do ZOO očarí návštevníkov na prvý pohľad. Obyčajná tráva, ktorá tam roky rástla, sa zmenila na tropický park, do ktorého je začlenený aj bambusový lesík pre pandy.

„V kamenných ostrovčekoch vyrastajú okrem bambusu aj magnólie, vavrínovce, liany a ďalšie južné aj tropické rastliny. Zeleň sa nádherne rozrástla, hýri sviežosťou a farbami až do neskorej jesene,“ neskrýva spokojnosť so svojou prácou Eva Butová z firmy But Evegreen Garden, ktorá projekt realizovala.

Čítajte aj: Zimu si v bratislavskej zoo užívajú pandy, niektoré hady zase hibernujú

Jedinečný bambusový les

„Našou úlohou bolo predovšetkým vytvoriť záhradu, v ktorej by rástlo krmivo pre pandy červené. Preto sme ju nakomponovali hlavne z obrích a veľkých druhov bambusov, ktoré produkujú veľké množstvo rastlinnej hmoty,“ približuje realizáciu parku Eva Butová.

Pestrá bambusová výsadba s hrubými rôznofarebnými steblami, ktorá sa vypína do výšky 9 až 12 metrov, vytvorila v bratislavskej ZOO bambusový les, ktorý nemá na Slovensku obdobu. Okrem spomínaných veľkých bambusov sú v záhrade aj ďalšie druhy, ktorým sa dobre darí v našom podnebí. Nájdete tam vysokohorské fargésie a rôzne druhy nižších bambusov.

„Výsadba je tak svojou rôznorodosťou stabilná a zabezpečí prísun krmiva pre pandy červené aj v prípade mimoriadne extrémnej zimy s vysokými mrazmi,“ dodáva Eva Butová.

Čítajte aj: Odovzdajte starý spotrebič do zberu a pomôžete vlkom v bratislavskej ZO­O!

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM