Adriana Banásová Rôzne

Z bývalej nemocnice v centre Bratislavy vyrastú byty

Historická budova na Zochovej ulici pomaly dostáva „nový šat“. Nový obytný dom s názvom Zochova X má priniesť 16 väčších bytov, ako aj zrekonštruovanie pôvodnej historickej časti.

Ilustračný obrázok k článku Z bývalej nemocnice v centre Bratislavy vyrastú byty
Zdroj: Dnes24.sk

Zochova ulica taktiež patrí v súčasnosti medzi tie, ktoré prechádzajú určitou renováciou alebo na nich prebieha výstavba či rekonštrukcia. V prípade ulice v centre mesta ide o tú druhú možnosť. Bývalé sanatórium Caritas totiž akuálne mení svoje využitie – v budove budú sídliť nové byty a kancelárie.

Parkoviská aj záhrada

Ako uvádza denník trend.sk za rekonštrukciou budovy z 19. storočia stojí investorská spoločnosť ReSpect, ktorá kúpila dlho zatvorenú bývalú kliniku aj s pozemkom za 35 miliónov korún. Podľa slov konateľov by mala byť časť budovy vyčistená a historická časť zachovaná.

Investor plánuje projekt s dvomi časťami a to pôvodnou – historickou a modernou s presklenými balkónmi. Na pozemku vyrastie 16 nových bytov, hoci pôvodný počet bol 19, spolu s desaťárovou záhradou, ktorá by mala spĺňať požiadavky obyvateľov komplexu.

Objektu bude obohatený aj o spoločenská miestnosť, 24-hodinovú recepciu a dva administratívne priestory.

Súčasťou projektu budú aj trojpodlažné garáže, z ktorých dve podlažia budú pod zemou a jedno na prízemí. Celkovo tak vznikne 42 nových parkovacích miest.

Zo sanatória byty

Sanatórium Caritas bolo postavené v roku 1925 ako súkromná klinika, za ktorej projektom stál architekt Artúr Szalatnai (Slatinský). Ešte v roku 2003 v budove fungovala ušno – nosno-krčná ambulancia, po tomto roku bolo ORL preťahované a objekt značne chátral.

Prečítajte si tiež: Cena za architektúru 2015: Zvíťazia spomedzi najkrajších budov Slovenska práve tie bratislavské?

Vedľajšia budova na čísle 14 bola v roku 1908 postavená ako bytový dom, neskôr bola prispôsobená pre účely sanatória. Od roku 1980 je národnou kultúrnou pamiatkou.

Oba objekty boli za socializmu zvýšené o jedno poschodie, čím na nemocnici zanikla zaujímavo členená rímsa.

Za terajšou prestavbou stojí ateliér A1 ReSpect Branislava Kaliského, ktorému spolu s budovou sanatória patrí aj bývalá pôrodnica oproti. Projekt pre bývalú pôrodnicu taktiež z 19. storočia však investor verejnosti zatiaľ nepredstavil.

zdroj foto: facebook ZOCHOVA. X, Bratislava YIMBY

Projekt Zochova X
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM