Adriana Banásová Rôzne

Cena za architektúru 2015: Zvíťazia spomedzi najkrajších budov Slovenska práve tie bratislavské?

Danubiana, Bytový dom – Nový háj či sporné kontajnery na Šafku. Aj takéto architektonické diela majú šancu zvíťaziť v CE.ZA.AR 2015.

Ilustračný obrázok k článku Cena za architektúru 2015: Zvíťazia spomedzi najkrajších budov Slovenska práve tie bratislavské?
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenská komora architektov vyhlásila už po štrnásty krát súťaž CE.ZA.AR, ktorej hlavným cieľom je zdôrazňovať kultúrnu hodnotu architektonických diel a najmä kultivovať verejné povedomie o architektúre.

18 nominácií a neľahká cesta k nim

V uplynulom júni prebehlo dvojkolové zasadnutie medzinárodnej poroty, ktorá rozhodne nemala ľahký výber. Do súťaže sa prihlásilo 100 „adeptov“, z ktorých bolo nakoniec do semifinálového kola vybraných 25 architekto­nických diel.

Z nich sa napokon po osobnej obhliadke vybralo 18 v celkovo šiestich kategóriách a to: Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Rekonštrukcia a obnova budov, Interiér a Exteriér.

V jadre nominovaných stavieb má najširšie zastúpenie práve Bratislava a jej okolie. Medzi adeptmi na víťazstvo v jednotlivých kategóriách je napríklad Múzeum moderného umenia Danubiana, Bytový dom – Nový háj v Petržalke či dokonca bývalá pálčivá téma – kontajnery na Šafku.

Kvalita architektúry u nás rastie

Cenu udeľuje sedemčlenná porota na čele s predsedkyňou z Rakúska Marlies Breuss, ktorá je vôbec prvou ženou v histórii na tomto poste.

„Architekti majú obrovskú zodpovednosť voči verejnosti, urbanistickému i sociálnemu priestoru. Je dôležité chápať všetky elementy tvorby kvalitného priestoru, hlavne ich vzájomné vzťahy a väzby. Aplikovať ich. Architekt totiž nie je len poskytovateľ služieb!“ uviedla predsedkyňa.

V porote má zastúpenie aj Česká republika, Poľsko a traja reprezentanti zo Slovenska – Dušan Buran, Lukáš Kordík a Štefan Moravčík.

„Počet prihlásených diel je dôkazom toho, že naša architektonická scéna je živá a aktívna. Ich kvalita rastie, prinášajú nové riešenia, hrajú sa s typológiami… Som presvedčený, že nominované diela prinesú jasný odkaz verejnosti a ukážu pestré portfólio kvalitnej architektúry,“ vyzdvihol architekt a člen poroty Lukáš Kordík.

Prečítajte si tiež: Čo je nové na Šafárikovom námestí?

Zvyšovanie úrovne architektonických diel nie len v Bratislave, ale aj na celom Slovensku potvrdil aj člen poroty z Česka Osamu Okamura.

„Pred dvoma rokmi to bolo niekoľko málo excelentných prác a potom dlho nič. Minulý rok už veľká skupina veľmi dobrých rodinných domov a interiérov. A tento rok sa k tomu pridáva i celá veľká skupina zaujímavých bytových domov, kultúrnych stavieb i rekonštrukcií,“ uviedol.

V súčasnosti však názvy víťazných stavieb ešte nepoznáme. To, či v jednotlivých kategóriách zvíťazí práve Bratislava, bude verejnosti známe v priebehu galavečera 7. októbra.

CE.ZA.AR 2015
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM