Eva Sládková Správy Samospráva

Vzácny historický kaštieľ v Čunove sa konečne dočká obnovy. Čo v ňom bude?

Kaštieľ v Čunove je Národná kultúrna pamiatka z polovice 18. storočia, ktorá dlho chátrala.

Ilustračný obrázok k článku Vzácny historický kaštieľ v Čunove sa konečne dočká obnovy. Čo v ňom bude?
5
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Teraz sa však konečne veci pohli a vzácny kaštieľ prejde komplexnou rekonštrukciou. Rekonšturovať ho bude Bratislavský samosprávny kraj, ktorý okrem budovy obnoví aj priľahlú záhradu a sýpku. Verejná súťaž na realizátora rekonštrukcie bola ukončená a práve prebieha vyhodnocovanie ponúk uchádzačov.

„Dokončené by to malo byť koncom roka 2022,“ uviedla hovorkyňa župy Lucia Forman.

Ekocentrum

Rekonštrukcia kaštieľa bude stáť viac ako 2 milióny eur, pričom veľkú časť kraj zafinancuje z peňazí z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, operačného programu INTERREG V-A SK-AT 2014–2020. V kaštieli bude nové Ekocentrum.

„Cieľom ekocentra bude prezentovať atrakcie z nášho regiónu, ale aj podporovať cezhraničnú spoluprácu a ochraňovať prírodné dedičstvo v slovenskom a rakúskom pohraničí,“ dodáva Lucia Forman.

„V regióne absentuje takéto environmentálno-vzdelávacie centrum, ako aj podpora environmentálneho povedomia obyvateľov. Preto sme si vznik ekocentra vytýčili aj v Programovom vyhlásení BSK. Bude plniť nadnárodnú funkciu, stane sa hlavným ekoturistickým centrom regiónu,“ vyhlásil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Workshopy

V priestoroch Ekocentra vznikne interaktívna výstava, ktorá bude zameraná na rôzne zložky prírodného dedičstva regiónu. Majú tam byť aj workshopy, či semináre a tábory.

„Budeme ich organizovať v spolupráci s partnermi projektu “Ecoregion SKAT”. Predpokladáme, že prvých návštevníkov privíta Ekocentrum v decembri 2022,“ uzavrela Lucia Forman.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM