Zuzana Vajayová Rôzne

Vzácna návšteva z Kolína nad Rýnom

V priestoroch Katedry nemeckého jazyka a literatúry Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského sa konala hosťovská prednáška prof. Dr. Jürgena Lenerza z partnerskej univerzity v Kolíne nad Rýnom.

Krátkodobý prednáškový pobyt na pozvanie hosťujúceho pracoviska bolo možné uskutočniť prostredníctvom projektu Erazmus. V rámci akademických mobilít sú vedecko-pedagogickí pracovníci z tejto inštitúcie častými hosťami Katedry nemeckého jazyka a literatúry, rovnako aj naši zamestnanci boli už niekoľkokrát recipročne pozvaní na študijné, prednáškové alebo výskumné pobyty.

Prof. Dr. Jürgen Lenerz bol na pôde Univerzity Komenského a vôbec v Bratislave po prvý krát, z tohto dôvodu si dovolíme stručné predstavenie jeho osobnosti, ako aj vedecko-výskumného zamerania.

Prof. Dr. Jürgen Lenerz študoval germanistiku a anglistiku na Ludwig-Maximilians-Universität v Mníchove a na Massachusetts Institute of Technology v USA. Od roku 1985 pôsobí ako profesor v oblasti nemeckej jazykovedy na Inštitúte nemeckého jazyka a literatúry na Univerzite v Kolíne nad Rýnom. V rokoch 1989–1991 pôsobil na tejto univerzite ako dekan Filozofickej fakulty a v rokoch 1993 – 1997 ako prorektor pre študijné záležitosti.

Vo svojej najnovšej vedeckej práci sa venuje moderným náhľadom na skúmanie fenoménu jazyka všeobecne, syntaxi a sémantike súčasného nemeckého jazyka z hľadiska možnosti ich prepojenia a vzájomného ovplyvňovania sa.

Pre poslucháčov Katedry nemeckého jazyka a literatúry predniesol obsahovo aj formálne excelentný cyklus interaktívnych prednášok zameraný na vyššie spomenuté oblasti pod spoločným názvom „Moderné tendencie skúmania jazyka“, ktorý mal u študentov ako aj kolegov výborný ohlas. Napriek vedeckej náročnosti jednotlivých tém ukázal profesor Lenerz aj svoje pedagogické majstrovstvo a dokázal priblížiť tieto informácie aj začiatočníkom v oblasti jazykovedy prijateľnou, miestami až humornou formou bez toho, aby znížil ich výpovednú hodnotu.

Toto podujatie bolo súčasťou osláv 65. výročia založenia Pedagogickej fakulty UK.

Zdroj + foto: PdF UK Bratislava

Prednaska PdfUK
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM