Tomáš Stupavský Kultúra

Výstavu fotografií slovenských kostolov v Klariskách predĺžili do 10. septembra

Výstavu fotografií "Videl som všetky kostoly Slovenska" autora Zdenka Dzurjanina, inštalovanú v Klariskách v Bratislave, pre veľký záujem verejnosti predĺžili do 10. septembra 2015. Doteraz ju videlo viac ako 10.000 návštevníkov z vyše 60 krajín piatich kontinentov.

Ilustračný obrázok k článku Výstavu fotografií slovenských kostolov v Klariskách predĺžili do 10. septembra
Zdroj: TASR

Mladý prekladateľ a fotograf Zdenko Dzurjanin počas ôsmich rokov odfotografoval 4141 kostolov na území Slovenska. Na výstave v kostole Klarisky (na Klariskej ulici) môžu návštevníci vidieť na niekoľkých paneloch vyše 20 fotografií, ako aj mapu s fotografiami všetkých kostolov Slovenska.

Sú tam kostoly kresťanských cirkví, najmä rímskokatolíckej a gréckokatolíckej, Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku, pravoslávnej cirkvi a Reformovanej kresťanskej cirkvi (kalvínskej).

"Výstava prezentuje aj rôzne architektonické štýly, napríklad prvý kamenný evanjelický kostol z roku 1857, dva najstaršie rímskokatolícke kostoly na Slovensku (v Kostoľanoch pod Tríbečom a Kopčanoch). Návštevníci môžu na výstave vidieť rôzne zaujímavosti, napríklad najväčší kostol v SR či kostol s najvyššou vežou a takisto osem kostolov zaradených do zoznamu UNESCO.

Nechýbajú drevené kostoly, napríklad drevený kostol vo Svätom Kríži, ale ani moderné chrámy, medzi ktorými je aj bratislavská Katedrála sv. Šebastiána v Krasňanoch, uviedol pre TASR autor fotografií Zdenko Dzurjanin.

Autora teší veľký záujem slovenských a zahraničných turistov o výstavu v Klariskách. Ako povedal, početné skupiny turistov prišli najmä z Francúzska, Nemecka, USA a Španielska, ale i z okolitých krajín – Česka, Rakúska, Poľska či Ukrajiny. Nechýbali však ani návštevníci z Južnej Kórey, Spojených arabských emirátov, Iránu a ďalších častí sveta. Na budúci rok sa pripravuje vydanie knižnej publikácie s fotografiami kostolov a textovou časťou, informoval Dzurjanin.

Výstava fotografií kostolov na Slovensku sa koná v rámci 40. ročníka Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava. Otvorili ju začiatkom júla, jej organizátorom je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS). Kurátorom výstavy je Pavol Demeš, známy autor viacerých kultúrnych projektov.

Výstava je putovná, po Bratislave ju budú na jeseň inštalovať v Košiciach. Záujemcovia sa viac informácií o výstave môžu dozvedieť aj na adrese www.kostolyslovenska.sk či na facebooku Kostoly Slovenska.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM