Michaela Katonová Kultúra

Výstavu fotografií Literárny život na Slovensku otvorí Daniel Hevier

Výstavu fotografií Petra Procházku pod názvom Literárny život na Slovensku otvoria v Bratislave, v petržalskom CC Centre. Čierno-biele i farebné fotografie zachytávajúce slovenský literárny život už autor prezentoval na nemeckých verziách výstavy v Berlíne a Stuttgarte.

Ilustračný obrázok k článku Výstavu fotografií Literárny život na Slovensku otvorí Daniel Hevier
Zdroj: TASR

Peter Procházka sa stal známym ako dvorný fotograf diania v bratislavskom V-klube, ktorý bol námetom aj dvoch jeho kníh. Fotografovaniu sa venuje od 21. augusta 1968, keď fotil sovietske tanky. Najradšej však má pred objektívom ľudí z oblasti kultúry.

Na aktuálnej výstave prináša fotografie spisovateľov, básnikov, prekladateľov i vydavateľov z knižných prezentácií a krstov, odovzdávania literárnych ocenení, recitačných súťaží alebo čítačiek. Nechýba napríklad záber, na ktorom zachytil Tomáša Janovica pri preberaní ceny z rúk Dominika Tatarku.

„Je tu pár fotografií Jána Buzássyho, ktorého mám odfoteného ako mladého básnika v úlohe člena poroty recitačnej súťaže z roku 1973, a potom z roku 2013, keď si tento pán básnik preberal prémiu za svoju knihu,“ priblížil vystavené diela, na ktorých figurujú aj Milan Rúfus, Ivan Kadlečík, Marián Hatala.

Jeden z 15 rámov, do ktorých umiestnil dve fotografie s rozmermi 30 × 40 cm, Procházka nazval Striptíz v slovenskej literatúre. Ukážkovo totiž dokumentuje striptízový krst knihy Roger Krowiak v divadle Stoka či knižnú besedu, na ktorej Ľubo Dobrovoda nemal problém predviesť svoje vypracované spisovateľské telo.

„Ukázal svaly, ktoré má z písania,“ smeje sa Peter Procházka, ktorého priatelia familiárne volajú Stanley. Vzápätí poukazuje na ďalšie fotografie, na ktorých zdokumentoval aj programový projekt Letné literárne láskanie, kde čítal svoju poéziu Daniel Hevier. „Bolo to na nádvorí v Klariskách, recitoval báseň z dlhého papierového pásu a prechádzal sa pomedzi divákmi,“ zaspomínal si na jednu z literárnych akcií v Bratislave.

Výstavu otvorí 25. februára o 18.00 h Daniel Hevier. Potrvá do 11. marca.

Peter Procházka (1952) patrí k známym bratislavským fotografom a dokumentaristom. Fotografuje od 21. augusta 1968, keď zaznamenal príchod sovietskych tankov do Bratislavy. Dokumentuje najmä kultúrny a literárny život. Svoje práce prezentoval na vyše dvoch desiatkach výstav, naposledy to boli: Marika Gombitová, Beatová generácia, Meky v župane aj bez, V-klub. Je autorom monografií V-klub (2008) a Legenda V-klub (2015). Jeho fotografie sa objavili vo viacerých filmoch, digitálnych projekciách a v takmer päťdesiatich publikáciách.

Prečítajte si tiež: Danubiana očakáva nárast návštevnosti. Od marca sa predstaví multifunkčná umelkyňa Gertrud

Foto ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM