Tomáš Stupavský Rôzne

Výstavba garáží vzácne pamiatky neohrozí. Nálezy budú ochránené krycou stavbou

Archeologické nálezy na Bratislavskom hrade budú zachované a ochránené, prezentované budú pod krycími stavbami. Zároveň sa dostavajú aj garáže, pre ktoré Národná rady SR čelila kritike odborníkov aj laikov. Dostavba garáží nemá ohroziť pamiatky.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba garáží vzácne pamiatky neohrozí. Nálezy budú ochránené krycou stavbou
Zdroj: TASR

Práve to majú zabezpečiť zmeny, ktoré dnes prezentoval šéf Kancelárie NR SR Daniel Guspan s architektom Ivanom Masárom.

Opatrenia sú podľa nich výsledkom rokovaní s odbornou aj laickou verejnosťou. Parlament nimi vychádza v ústrety aj kritikom. Mal by s nimi súhlasiť aj Krajský pamiatkový úrad. Ten by mal v tejto súvislosti čoskoro vydať aj záväzné stanovisko hovoriace o tom, že nálezy majú byť prezentované.

„Naším prioritným cieľom bolo, je a vždy bude chrániť nálezy nájdené na severnej terase hradu. Som rád, že sme s odborníkmi našli riešenie prezentácie pamiatok,“ vyhlásil Guspan s tým, že nájdené riešenia nezastavia projekt rekonštrukcie hra­du.

Zmeny sa dotknú zimnej jazdiarne a severozápadného bastiónu. Vznikne tam krycia stavba. „Ide nám o to, aby všetky nálezy a pamiatky boli prezentované dôstojným spôsobom, ktorý bude zodpovedať ich hodnote,“ zdôraznil kancelár Guspan.

Prečítajte si tiež: " Aktivisti sa nevzdávajú! Výstavbu garáží v areáli Bratislavského hradu treba obmedziť":http://bratislava.dnes24.sk/…edzit-198465

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM