Kultúra

Výstava Pamäť zachytáva Slovenskú národnú galériu pred začiatkom rekonštrukcie

V Zichyho paláci otvorili výstavu Pamäť, ktorá prezentuje fotografie zo Slovenskej národnej galérie pred začiatkom rekonštrukcie.

Ilustračný obrázok k článku Výstava Pamäť zachytáva Slovenskú národnú galériu pred začiatkom rekonštrukcie
Zdroj: SNG

Výstavu fotografií Jozefa Ondzika s názvom Pamäť otvorila vo štvrtok večer (9. 3.) riaditeľka Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandra Kusá. Vystavené fotografie významného slovenského dokumentaristu zachytávajú SNG v stave pred začiatkom rekonštrukcie. Podujatie usporiadala Nadácia Slovak Press Photo ako ďalšiu v poradí pravidelných fotografických výstav v priestoroch svojej galérie.

„Zachytil vlastne posledný deň galérie, na druhý deň bola odovzdaná staviteľovi,“ povedala riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová na margo novootvorenej výstavy Jozefa Ondzika, člena poroty 5. ročníka prestížnej súťaže slovenskej obrazovej žurnalistiky.

Potrvá do 23. apríla

„Požiadal som vedenie SNG o možnosť fotografovania v galérii. Termín mi stanovili na štvrtok 14. 1. 2016. Tesne pred odovzdaním priestorov stavebnej firme. Tých pár hodín som nasával atmosféru. Rýchlo si robil poznámky. Intenzívne vnímal. Sedel a obedoval. sledoval stopy ľudí, zvierat, rastlín a vecí. Nechal na seba vplývať to ticho a pokoj. Nestihol som ani všetko prejsť. Chcel som sa ešte vrátiť. Na miesto, kde to najdôležitejšie už chýbalo. Kde ostali už len pamäťové stopy po jeho prítomnosti,“ uviedol k expozícii Pamäť Jozef Ondzik.

Výstava potrvá do 23. apríla. Prístupná je v Galérii Nadácie Slovak Press Photo v Zichyho paláci v Bratislave každú stredu a štvrtok od 13:00 do 16:30 hod.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM