KAW Kultúra

Autá, autíčka a staré stroje voňajúce dobrodružstvom. Spanilá jazda ako má byť!

Akademický maliar Marián Komáček vás zoberie na svoju fantastickú a farebnú Spanilú jazdu v Bibiane. Nadšené budú deti a zaručene aj ich otcovia.

Ilustračný obrázok k článku Autá, autíčka a staré stroje voňajúce dobrodružstvom. Spanilá jazda ako má byť!
9
Galéria

Obrazy Mariána Komáčka, ktoré môžete vidieť na aktuálnej výstave v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiane, sú plné energie, farieb, precíznych detailov a najmä áut. Okrem obrazov, známok a modelov štvorkolesových tátošov autor pre deti pripravil aj jednu otázku. Keď ju zodpovedajú, môžu si domov odniesť jeho grafiku. Tak to sa teda oplatí uhádnuť, čo poviete?!

Lákavá vôňa benzínu

K autám a vôni benzínu privoňal Marián Komáček už ako dieťa v otcovej garáži. „Ako malý chlapec som pomáhal opravovať autá otcovi, ktorý bol automechanik. Mali sme vtedy starú Octaviu, ktorú vlastním dodnes. Mojím prvým autom, ktoré ešte stále stojí u mňa v garáži, je Fiat 500,“ hovorí zanietený obdivovateľ starých áut.

Na výstave v Bibiane nájdete nielen obrazy, ale aj grafiky a známkovú tvorbu Mariána Komáčka. Známky ako malé umelecké diela, ktoré sa dostanú k tisíckam ľudí, bolo potrebné detailne vypracovať. „Mojou devízou je, že do toho "vidím“ a autám rozumiem. Ani špecialisti na techniku mi nemali čo vytknúť. Všetky káble, časti motora i ostatné súčasti áut, motoriek či starej lokomotívy sú tam, kde majú byť," pochválil sa Marián Komáček.

Prvý nakreslený veterán

Marián Komáček má skúsenosti aj s ilustrovaním kníh. „Kreslil som obrázky k dosť tragickej rozprávke pre dospelých od Ruda Slobodu Hraničný kameň. Práve pri ilustrovaní tejto knihy v roku 1987 som prvý raz nakreslil veterána. Bol to Mercedes, na ktorom Aničku, kamarátku Janka Hraška, uniesli do Rakúska,“ spomína Komáček.

Ako vzniká obraz

Súčasťou výstavy Spanilá jazda bude aj záznam postupného vzniku jedného z Komáčkových obrazov. Päťminútový skrátený videozáznam priblíži cestu od bieleho plátna až po konečné vydarené dielo. „Obraz, ktorý uvidíte na videozázname, som maľoval asi týždeň. Niektoré z diel vzniknú za jeden deň, ale obraz sa dá vytvoriť aj za hodinu. Také však potom nepredávam, nechávam si ich,“ hovori akademický maliar.

Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Práca s deťmi

Marián Komáček vystavuje vo svete, zúčastňuje sa na maliarskych sympóziách, ale nájde si čas aj pre deti. „Chodievam do Devínskej Novej Vsi do základnej školy, ukazujem deťom ilustrácie a snažím sa im vysvetliť, ako s kreslením začať. Deti sú veľmi učenlivé, hneď pochopia, čo majú robiť a často vzniknú perfektné veci,“ vysvetľuje výtvarník.

Bratislavu by nevymenil

Hoci sa Marián Komáček narodil v Gbeloch v okrese Skalica, na Bratislavu nedá dopustiť. V meste a okolí má niekoľko obľúbených zákutí. „Bývam v Devínskej Novej Vsi a veľmi rád chodím na prechádzky na Sandberg a do Devína popri rieke. Rád sa túlam aj uličkami Starého Mesta. Bratislava je relatívne malá, ale jej veľkou výhodou je, že je odtiaľto na skok do Viedne aj Budapešti. Na rozdiel od veľkých miest sa tu navzájom častejšie stretávame,“ myslí si Komáček.

Autorskú výstavu malieb a grafík Mariána Komáčka SPANILÁ JAZDA si môžete pozrieť v Medzinárodnom dome umenia pre deti BIBIANE do 23. apríla 2017.

Marián Komáček SPANILÁ JAZDA
9
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM