Kultúra

Výstava Korunovačná Bratislava láka aj zahraničných návštevníkov

Európsku históriu z obdobia korunovácie cisára Karola VI. za uhorského kráľa približuje výstava Korunovačná Bratislava v kontexte vojny o španielske dedičstvo. Je v Justiho sieni na prízemí Primaciálneho paláca v centre nášho hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Výstava Korunovačná Bratislava láka aj zahraničných návštevníkov
Zdroj: TASR

„Okrem slovenských záujemcov tu chodia aj zahraniční návštevníci. Najmä Rakúšania sú ňou nadšení. Mal som dlhý rozhovor s portugalským turistom, ale podrobnejšie sa o výstavu zaujímajú aj iní návštevníci,“ povedal jej autor Miroslav Vetrík z občianskeho združenia Korunovačná Bratislava.

Názov výstavy prezrádza širšie súvislosti v európskych krajinách, kde sa bojovalo o moc. Dianie charakterizujú obsiahle texty, keď 1. novembra 1700 zomrel španielsky kráľ Karol II. Habsburský. V testamente za svojho nástupcu určil Filipa z rodu Bourbonovcov. Cisár Leopold s tým nesúhlasil a španielsku korunu chcel pre svojho druhorodeného syna Karola. V Európe začala vojna.

Na stranu francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV. sa pridalo Španielsko, Bavorsko, Savojsko a Milánsko. Na stranu Leopolda zasa Anglicko, Holandsko a väčšina nemeckých kniežatstiev. V Uhorsku vypuklo protihabsburské povstanie Františka II. Rákociho. Expozícia predstavuje aj významné osobnosti našich spoločných dejín stvárnené voskovými figurínami i udalosti, ktoré predchádzali korunovácii Karola za uhorského kráľa v Bratislave 22. mája 1712.

„V tom čase bola v Európe vojna o španielske dedičstvo. Výstava približuje aj osobnosti, ktoré v tom čase žili. Niektoré z nich tu majú figuríny. Radi by sme vytvorili korunovačné múzeum. Chceme tiež priblížiť epochu vlády Márie Terézie a jej nástup na trón. Spravíme ďalšie voskové figuríny v dobových replikách, nejaké obrazy a priblížime históriu, ktorá bola blízka aj pre Bratislavu,“ prezradil Vetrík zámer do budúcnosti.

Návštevník sa dozvie, že francúzsky emigrant v službách Rakúšanov, princ Eugen Savojský, sa zúčastnil aj bitky pri oslobodení Nových Zámkoch (1685) a ako veliteľ sa zaslúžil o odchod Osmanov z Uhorska, čo viedlo k podpísaniu mieru (1699). Výnimočnosť tohto princa vyzdvihli aj Američania, keď noviny New York Times v posledný týždeň prvej svetovej vojny opísali situáciu rútiaceho sa Rakúska, že rakúske vojny za 300 rokov boli prehraté, okrem tých, v ktorých velil princ Eugen Savojský.

Okrem jeho figuríny sú tam v životnej veľkosti podoby Karola VI., cisára Leopolda I. a evanjelického farára Mateja Bela. Pri týchto figurínach sa návštevníci radi fotografujú. Mária Terézia, vodca protihabsburského povstania knieža František II. Rákoci, satmársky mierotvorca a rodák na Hrade Červený Kameň palatín Ján IV. Pálfi i ďalšie osobnosti sú prezentované na veľkoplošných obrazoch aj s textom.

Prečítajte si tiež: Rozprávková výstava Oľgy Paštékovej v Bratislave bude predĺžená do konca augusta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM