Rôzne Správy

Vyspite sa vonku! Vyjadríte tak podporu ľuďom bez istoty a strechy nad hlavou

Nezabudnite si doniesť so sebou teplé oblečenie a spacie vaky. Akcia Noc vonku 2016 možno poskytne aj vám nový rozmer vo vnímaní ľudí bez domova.

Ilustračný obrázok k článku Vyspite sa vonku! Vyjadríte tak podporu ľuďom bez istoty a strechy nad hlavou
7
Galéria
Zdroj: TASR

Na Župnom námestí v Bratislave sa bude opäť spať, a to v rámci medzinárodnej akcie Noc vonku 2016. Jej štvrtý ročník organizuje vo štvrtok 24. novembra občianske združenie Vagus v spolupráci s Katedrou sociálnej práce Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského.

Cieľom podujatia je vyjadriť podporu tisíckam ľudí, ktorí prišli o svoje domovy a strechu nad hlavou. Informoval o tom riaditeľ OZ Vagus Sergej Kára.

Buďme citlivejší

„Verejné aktivity ako Noc vonku sú dôležitým nástrojom na vyjadrenie nepokojnosti so súčasným nastavením sociálneho systému a scitlivenie bežných ľudí voči problematike bezdomovectva,“ hovorí Kára, podľa ktorého si zároveň ľudia odnesú extrémnu osobnú skúsenosť so životom na ulici.

Mala by im poskytnúť nový rozmer ich vnímaniu ľudí bez domova. V tejto súvislosti organizátori odporúčajú, aby si tí, ktorí sa rozhodnú osobne podporiť toto podujatie, nezabudli doniesť so sebou teplé oblečenie a spacie vaky.

Diskusia s ľuďmi bez domova

Samotnému prespaniu na Župnom námestí bude prechádzať sprievodný program, ktorého súčasťou bude aj diskusia, interaktívny program a koncert. Ten sa bude konať v klube Dunaj Dole na Námestí SNP od 19:30 hod.

„Okrem odbornej diskusie na tému Koľko nás stojí bezdomovectvo, budú môcť návštevníci zanechať odkaz ľuďom bez domova v interaktívnej zóne alebo si pohovoriť s klientmi občianskeho združenia, ktorí sú na ceste z ulice,“ priblížil Kára s tým, že gauč príbehov na dialóg sa bude nachádzať na mieste spania na Župnom námestí.

K Bratislave by sa v rámci akcie malo podľa organizátorov pripojiť aj 20 českých miest.

Ľudia bez domova v Bratislave
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM