Nina Táborská Samospráva

Výrubom chce Petržalka predísť incidentu z Karlovej Vsi. Na Hrobákovej padne starý topoľ, nie každému sa to páči

Topoľ rastúci priamo na parkovisku Hrobákovej ulice v Petržalke svojimi koreňmi rozbíjal betónovú plochu parkoviska a ohrozoval tiež kanalizáciu. Na mieste, kde dnes poverení pracovníci vyrúbu strom, nájdete viacero odpílených pňov. Mestská časť tu plánuje vysadiť nové dreviny.

Ilustračný obrázok k článku Výrubom chce Petržalka predísť incidentu z Karlovej Vsi. Na Hrobákovej padne starý topoľ, nie každému sa to páči
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa mestskej časti topoľ svojimi koreňmi rozbíjal betónovú plochu parkoviska a ohrozoval prevádzkyschopnosť kanalizácie, jeho konáre navyše mali obmedzovať na prechádzke matky s deťmi či seniorov. „Topoľ tiež nepriaznivo vplýval na alergikov,“ doplnil Michal Kaliňák, poverený vedením oddelenia komunikácie s verejnosťou v bratislavskej Petržalke. Toto boli podľa jeho slov hlavné dôvody, pre ktoré Petržalka nahradí vyrúbaný strom štyrmi inými drevinami.

Celému procesu výrubu tejto dreviny dal začiatkom tohto roka za pravdu Okresný úrad Bratislava, ktorý konštatoval, že v procese rozhodovania nezistil žiadne nedostatky, pre ktoré by sa muselo rozhodnutie Petržalky zmeniť, alebo zrušiť.

„Výsledkom jeho preskúmania bolo potvrdenie nášho rozhodnutia. To znamená, že výrubom topoľa a následným vysadeným iných štyroch stromov podporujeme zeleň a zvyšujeme ochranu ľudí i majetku, aby sa v Petržalke nestávali tragické prípady ako bol ten z tohtoročnej zimy v Karlovej Vsi,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk Michal Kaliňák.

Prečítajte si tiež: Chlapec, ktorého včera zavalil konár, nakoniec svoj boj o život prehral

Podľa Kaliňáka Petržalka v tomto prípade predchádza zbytočným rizikám a priamym finančným záväzkom. „Tie by nám vystavilo koreňmi stromu zdevastované parkovisko, zdemolovaná kanalizácia, alebo poškodené autá. Nechceme platiť za neskoré rozhodnutia a myslíme si, že ani jeden z protestujúcich by na seba toto riziko dobrovoľne neprevzal. Hlavne ak väčšina z nich nebýva bezprostredne v blízkosti tohto parkoviska a aj preto v rozhodovaní o výrube nemali štatút účastníkov konania,“ vysvetlil Kaliňák.

Na stránke Petržalčan.sk vyšiel v týchto dňoch článok o tom, že sporný topoľ na Hrobákovej ulici čaká rovnaký a úplne zbytočný osud ako dva mladšie, ktoré vyrúbali takto pred rokom. Odpílené pne tam stále stoja, a tak sa niektorí obyvatelia obájavú, čo na mieste vznikne. Objavili sa i dohady o tom, či tu nepribudnú ďalšie parkovacie miesta. Podľa mestskej časti sa ale vysadia štyri nové stromy.

Prečítajte si tiež: Stromy v Novom Meste padli na úkor nového klientského centra. V tom má sídliť rezort vnútra

Foto: MsČ Petržalka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM