Nina Táborská Samospráva

Stromy v Novom Meste padli na úkor nového klientského centra. V tom má sídliť rezort vnútra

V Novom Meste vyrastá administratívna budova, na ktorú stavebník dostal povolenie ešte v roku 2009. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby kvôli stavbe nelegálne a bez vedomia mestskej časti nevyrúbali približne 100 stromov. Navyše ide o stavebu, v ktorej bude sídliť aj rezort vnútra.

Ilustračný obrázok k článku Stromy v Novom Meste padli na úkor nového klientského centra. V tom má sídliť rezort vnútra
Foto: Nikola Richterová / Zdroj: Dnes24.sk

Na pozemku za starou IKEA alebo dnešným Fresh marketom, medzi Rožňavskou a Tomášikovou ulicou, stavia firma Vienna Invest. Vyrásť tu má podľa hovorcu Nového Mesta Mareka Tettingera administratívna budova. Informáciou o tom, kto bude v budove sídliť, mestská časť nedisponuje. Na stavbu má riadne povolenie.

Podľa našich informácií na mieste vyrastie nové klientské centrum štátnej správy (Klientské centrum ESO – efektívna, spoľahlivá a otvorená verejná správa). Predbežná hodnota budovy by podľa ministra Kaliňáka mala byť takmer 13 miliónov eur. Presnejšie ide o sumu 12 750 000 eur.

Aktuálny Freshmarket by mal nahradiť úplne nový a väčší, ktorý bude hneď vedľa centra. Obe stavby by podľa ministra vnútra mali byť hotové súčasne na prelome rokov 2015 a 2016. Stavba prebieha, len celkom podľa zmuvy.

Podľa Tettingera bolo v lokalite v roku 2009 vydané povolenie na výrub 80 stromov. „Toto povolenie ale stratilo pred niekoľkými rokmi platnosť a vlastník už nepožiadal o predĺženie,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk hovorca. Stromy teda boli vyrúbané nelegálne, pričom prvé zmizli ešte koncom januára.

Tento mesiac ich padlo približne sto. Podobnú situáciu si môžu Bratislavčania pamätať aj z roku 2013, keď rovnako bez povolenia vyrúbali množstvo stromov aj na Kolibe.

„My ako mestská časť sme boli situáciu preveriť a zistili sme, že výrub bol protiprávny. Následne sme zaslali podnet na prešetrenie výrubu Slovenskej inšpekcii životného prostredia,“ vysvetlil Tettinger.

„Inšpekcia má potrebné informácie, aby začala konanie. V liste sme ich informovali, že sme si od stavebníka vyžiadali dendrologický posudok a zašleme ho obratom inšpekcii po jeho doručení. Ak budú potrebovať akýkoľvek ďalší doklad, stačí, aby nám dali vedieť,“ dodal hovorca Nového Mesta.

Čo sa chystá

Od firmy Vienna Invest, ktorá administratívnu budovu stavia, má získať priestory ministerstvo vnútra. „To, či má stavebník získať priestory pre ministerstvo vnútra my vieme len z médií,“ uzavrel Tettinger.

Firma Vienna Invest pochádza z portfólia skupiny BZ, ktorá postavila v Bratislave napríklad obytný komplex Koloseo.

Podľa našich informácií uzavrel rezort vnútra a spoločnosť Vienna Invest tzv. zámennú zmluvu a tá hovorí, že za hodnotu budovy ministerstvo poskytne objekty, ktoré sťahovaním sa do jedného centra opustia.

Klienstké centrum má tak združovať viaceré úrady, napríklad dopravný inšpektorát Petržalka, či oddelenie dokladov. Okrem centra vyrastie aj nový Fresh Market.

O tom informuje aj Andrej Slezko, obchodný riaditeľ skupiny BZ na oficiálnych stránkach marketu. „Milí priaznivci, s potešením oznamujeme, že Fresh Market nielenže nezaniká, ale bude úplne nový, dvakrát väčší a takmer na rovnakom mieste ako súčasný,“ píše Slezko.

Podľa jeho slov by mal byť otvorený už túto jeseň, pri čom starý má fungovať až do otvorenia nového. Priniesť má viac parkovacích miest a nové, väčšie, modernejšie priestory.

Prečítajte si tiež: Schválený územný plán zóny ochráni zeleň v Ružinove. Centrálna časť Trnávky má konečne jasné pravidlá výstavby

Nepovolený výrub stromov v Novom meste
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM