Tomáš Stupavský Rôzne

Výročie smrti M. R. Štefánika si dnes vo vzduchu pripomenuli nadšenci letectva

Nadšenci letectva zo Slovenskej federácie ultraľahkého lietania (SFUL) si pripomenuli 96. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika. So svojimi lietadlami mali naplánované absolvovať trasu z talianskeho letiska Campoformido, z ktorého letel v osudný deň 4. mája 1919 aj Štefánik, do Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Výročie smrti M. R. Štefánika si dnes vo vzduchu pripomenuli nadšenci letectva
Zdroj: TASR

Pre zlé poveternostné podmienky však túto trasu preleteli len z Maďarska a krátko poobede pristáli na bratislavskom letisku.

„Let bol dobrý, akurát nám nepriali poveternostné podmienky, tak sme museli improvizovať,“ skonštatoval krátko po pristátí hlavný letový inšpektor SFUL Marián Sluk. Letci vzlietli z Lučenca a mali namierené do Talianska, počasie im však tieto plány prekazilo. „Museli sme pristáť v Maďarsku, a tak skrátiť celú plánovanú trasu,“ podotkol Sluk.

Chvosty zdobil portrét Štefánika

Lietadlá boli počas letu zoradené tak, že vpredu leteli tri stroje a vzadu ich sprevádzali zvyšné dva. Symbolizovalo to trojmotorový dvojplošník Caproni Ca-33, ktorým Štefánik odletel z letiska Campoformido na Slovensko. Jediná existujúca replika tohto stroja sa v súčasnosti nachádza na bratislavskom letisku.

Letci, ktorí mali na chvostoch svojich lietadiel Štefánikov portrét, uviedli, že aj napriek zlému počasiu pre nich dnešný let znamenal veľa.

„Chceli sme týmto spôsobom prispieť k ucteniu si pamiatky Milana Rastislava Štefánika a zložiť hold jeho záslužnej práci pri vzniku Československej republiky a pre nás Slovákov. Považujeme ho totiž za najväčšieho syna slovenského národa,“ priblížil jeden z členov SFUL Karol Mičko. Myslí si, že takúto všestrannú osobnosť je potrebné stále Slovákom pripomínať a hlavne mladej generácii.

Piloti pristávali zadarmo

Spomienkovú akciu dnes podporilo aj bratislavské letisko. Pilotom zo SFUL nenaúčtovalo žiadne poplatky za pristávanie, parkovanie či vybavovanie lietadla.

Milan Rastislav Štefánik bol jednou z najvýznamnejších osobností svojich novodobých dejín. Narodil sa 21. júla 1880 v Košariskách, tragicky zomrel 4. mája 1919 neďaleko Ivanky pri Dunaji pri leteckej nehode. Štefánik bol významným astronómom, vojenským pilotom, francúzskym generálom a jedným z prvých Slovákov, ktorí viackrát vystúpili na horu Mont Blanc.

Výrazne sa zaslúžil o vznik medzivojnovej Československej republiky, keď spolu s Tomášom Garriquom Masarykom a do určitej miery i Edvardom Benešom bol jej najvýznamnejším zakladateľom.

Prečítajte si tiež: Bratislavskému letisku sa v roku 2015 darí. Počet cestujúcich vzrástol až o 32 percent

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM