Ľubomír Hudačko Futbal

Výnimočná pocta pre Jozefa Vengloša: Extréner Slovana dostal vyznamenanie od FIFA!

Bývalý tréner Slovana Bratislava Jozef Vengloš sa dočkal významného ocenenia! V rámci slávnostného galavečera 64. kongresu Medzinárodnej futbalovej federácie ocenili v brazílskom Sao Paulo osobnosti zo všetkých kontinentov, ktoré sa pričinili o rozvoj futbalu na celom svete.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočná pocta pre Jozefa Vengloša: Extréner Slovana dostal vyznamenanie od FIFA!
Zdroj: Webnoviny.sk

Zo zdravotných dôvodov však Vengloš nemohol odcestovať do Brazílie a tak v jeho mene ocenenie z rúk prezidenta FIFA Josepha Blattera a prezidenta UEFA Michela Platiniho prevzal generálny sekretár SFZ Jozef Kliment.

Výnimočný človek sa zapísal do pamäte ako hráč Slovana Bratislava, no hlavne aj ako tréner. Pod jeho vedením sa reprezentácia Československa dvakrát kvalifikovala na MS (1982, 1990), pričom v roku 1990 sa dostala do štvrťfinále. Na svojom konte má aj bronzovú medailu z MS 1980, a ako asistent Václava Ježka aj legendárne finálové víťazstvo na ME 1976, v ktorom Československo zdolalo Nemeckú spolkovú republiku po pamätnom penaltovom rozstrele. Jozef Vengloš doviedol k titulu majstrov Európy aj reprezentáciu Československa do 23 rokov (1972).

„Je cťou pre slovenský futbal, že medzi novými držiteľmi najvyššieho svetového futbalového vyznamenia FIFA "Order Of Merit“ je aj Jozef Vengloš," uviedol oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ). Už niekoľko desiatok rokov je uznávaným trénerským expertom FIFA a UEFA, v rokoch 1995–2013 bol prezidentom AEFCA (Aliancie európskych futbalových trénerov), pričom ho zvolili za jej čestného prezidenta.

Svojou prácou v orgánoch SFZ (mnoho rokov bol členom jeho výkonného výboru) sa zaslúžil o rozvoj futbalu na Slovensku a udelili mu najvyššie športové (čestný člen SFZ, čestný člen Slovenského olympijského výboru) i štátne vyznamenania. UEFA udelila Jozefovi Venglošovi v roku 2007 Diamantový rad za zásluhy. V roku 1990 sa stal historicky prvým hlavným trénerom v najvyššej ligovej súťaži v Anglicku v klube Aston Villa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM