Maros Palesch Rôzne

Výkony letiska vlani zasiahli štrajky aj sopka

Uplynulý rok 2010 bol pre Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) veľmi turbulentný. Jeho výkony ovplyvnili ešte doznievajúca svetová hospodárska kríza, letové štrajky v európskych krajinách či vyčíňanie islandskej sopky Eyjafjallajökull.

„Ku kríze sa pridalo množstvo štrajkov letových dispečerov vo Francúzsku, Grécku, Španielsku a Belgicku a v neposlednom rade aj zvýšená sopečná aktivita na Islande, ktorá paralyzovala leteckú dopravu v celej Európe,“ konštatovala hovorkyňa BTS Dana Madunická.

Prach z islandskej sopky Eyjafjallajökull začal postupne ochromovať leteckú dopravu nad Európou začiatkom apríla minulého roka. Situácia sa v priebehu niekoľkých týždňov vyčíňania sopky menila zo dňa na deň, pohyb popola z nej bol totiž ovplyvnený prúdením vetra, ktoré bolo nevyspytateľné. Slovensko malo v priebehu tohto obdobia na niekoľko dní aj uzavretý vzdušný priestor.

Minulý rok priniesol pre BTS aj pozitívne správy, a to napríklad rozhodnutie Európskej komisie (EK) vo veci údajnej nedovolenej štátnej pomoci poskytnutej spoločnosti Ryanair, ktorá bola v riešení od roku 2006. „Sme veľmi radi, že anonymná sťažnosť, na základe ktorej bolo prešetrovanie spustené, sa preukázala ako neopodstatnená a postup letiska pri podpísaní zmluvy so spoločnosťou Ryanair bol v súlade s platnými predpismi,“ uviedla Madunická.

Z pohľadu prepravy osôb znamenal pre letisko významný prínos príchod poľského národného prepravcu LOT, a tak po niekoľkoročnom prerušení došlo k obnoveniu leteckého spojenia medzi Bratislavou a Varšavou. Práve z Varšavy sa ponúka možnosť letieť v rámci Európy, ale aj do Spojených štátov amerických či Kanady.

Letisko zároveň oslávilo 5 rokov spolupráce s írskou nízkonákladovou spoločnosťou Ryanair, ktorá je najvýznamnejším prepravcom v Bratislave. „V oblasti charterovej prepravy priniesol skvalitnenie produktu a zvýšenie úrovne služieb príchod spoločnosti Travel Service na slovenský trh, ktorá sa v tomto roku stala jednotkou v oblasti nepravidelnej prepravy u nás,“ konštatovala.

V oblasti nákladnej dopravy sa bratislavskému letisku tiež darilo. Objem prepraveného nákladu neustále rástol, podľa posledných novembrových štatistík sa za 11 mesiacov 2010 dostal na úroveň 1770 ton. „Prvýkrát v histórii letiska začali do Bratislavy s pravidelnosťou lietať veľkokapacitné lietadlá typu Boeing 747 prepravujúce náklad a letisko tak dokázalo, že je schopné bezproblémovo zvládnuť a vybaviť i lietadlá tohto typu,“ uzavrela Madunická.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM