Rôzne

Vyberte sa na výlet do histórie: Staré Mesto má interaktívnu mapu o dejinách ulíc a budov

Mapa momentálne približuje dejiny a vývoj 230 staromestských ulíc a 33 objektov, portfólio by sa malo postupne rozširovať.

Ilustračný obrázok k článku Vyberte sa na výlet do histórie: Staré Mesto má interaktívnu mapu o dejinách ulíc a budov
3
Galéria

Staré Mesto má historickú interaktívnu mapu svojej centrálnej časti. Samospráva ju spustila na svojej webovej stránke vo štvrtok 4. apríla, v deň 74. výročia oslobodenia Bratislavy. Mapa momentálne približuje dejiny a vývoj 230 staromestských ulíc a 33 objektov, portfólio by sa malo postupne rozširovať.

Virtuálne prechádzky

„Zatiaľ čo v stredoveku predstavovalo zdroj bohatstva vlastníctvo pôdy a v novoveku priemyselné technológie, v súčasnosti sú to informácie. Informácie otvárajú svet budúcnosti čerpajúc z poznatkov minulosti,“ hovorí historik Juraj Šedivý z Katedry archívnictva a pomocných vied historických Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý je odborným garantom aplikácie.

Inicioval a vedie aj projekt Historický atlas miest Slovenska a pamäťový portál pre dejiny Bratislavy www.PamMap.sk. Ten je prepojený s novou historickou aplikáciou Starého Mesta. „Aplikácie, ako virtuálne prechádzky po digitálne zrekonštruovaných mestách, majú pritiahnuť turistov a majú byť súčasťou modelovania vývoja urbánnych priestorov,“ poznamenáva Šedivý.

Spoločný pamäťový portál

Na vytváraní „mestskej pamäte“ pritom môžu podľa neho aktívne spolupracovať aj samotní obyvatelia. „Napríklad poskytnúť historické fotografie, pohľadnice či dokumenty, ktoré na univerzite zdigitalizujú, vrátia majiteľom a uložia na spoločnom pamäťovom portáli. Aby zachovali informácie o uliciach, pamiatkach, ale aj obyvateľoch,“ dopĺňa Šedivý.

GISPLAN História je súčasťou európskeho projektu Time Machine. Na jar tohto roka ho podporila aj Európska únia.

Historická interaktívna mapa
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM