han Rôzne

VYBAVUJETE si doklady? Ministerstvo tvrdí, že je menej ľudí: V Bratislave sa čaká DLHO!

Návštevnosť oddelení dokladov podľa štatistík pozvoľna klesá. Vo veľkých klientskych centrách to návštevníci zatiaľ nepociťujú.

Ilustračný obrázok k článku VYBAVUJETE si doklady? Ministerstvo tvrdí, že je menej ľudí:  V Bratislave sa čaká DLHO!
Zdroj: TASR

Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

„V Bratislave, Košiciach či Prešove, ale aj v Poprade, Spišskej Novej Vsi, Rožňave, Trnave či v Šali sa stále čaká vyše hodiny. Zaujímavosťou je, že najdlhšie priemerné čakacie lehoty už nie sú v hlavnom meste, ale v lokalitách východného Slovenska. Bratislava však dlhodobo čelí náporu, keďže služby jej pracovísk využívajú okrem domácich aj osoby, ktoré tu pracujú,“ priblížil rezort.

V ostatných krajoch sú priemerné čakacie lehoty podľa slov MV asi o 20 minút kratšie. Výnimkou sú pracoviská v Banskobystrickom kraji a na severe Slovenska, kde klientov vybavia najrýchlejšie. Rezort dlhodobo odporúča využiť najmä služby oddelení dokladov v menších mestách, kde sa dá vybaviť prakticky bez čakania.

Ako to funguje?

„Kapacity každého oddelenia dokladov sú dimenzované na určitý počet výkonov za deň, pričom vyvolávací systém zohľadňuje aj elektronicky vopred rezervované termíny na vybavenie. Kiosky na vydávanie poradových lístkov sú teda optimalizované na kapacitu žiadostí a úkonov, ktoré konkrétne oddelenie dokladov zvládne vzhľadom na počet klientov a počet zamestnancov,“ uviedlo ministerstvo.

Dodalo, že vyvolávací systém prepočítava v reálnom čase stav otvorených priehradiek na konkrétnu agendu, zostatkový čas otváracích hodín a všetko prehodnocuje aj vzhľadom na reálny dopyt klientov. Vyskytujú sa preto podľa slov ministerstva aj situácie, že kiosk oznámi naplnenie kapacít a časom sa priestor na vybavenie klienta môže nájsť. Pokiaľ je to možné, rezort odporúča využiť online rezervačný systém, cez ktorý si možno rezervovať konkrétny termín.

Nový občiansky preukaz

V súvislosti s náporom na vybavovanie dokladov ministerstvo pripomína, že o nový občiansky preukaz možno požiadať už pol roka pred uplynutím platnosti. „Ak ste v takejto situácii a už počas zimy si plánujete letnú dovolenku v zahraničí, navštívte oddelenie dokladov čo najskôr. O občiansky preukaz či pas možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov,“ odporúča ministerstvo.

Vyhotovený doklad si možno vyzdvihnúť na vybranom náhradnom pracovisku blízko domova či práce alebo si ho nechať doručiť kuriérom, aktuálne bez poplatku. Cestovný pas si je však potrebné vyzdvihnúť na oddelení dokladov, kde bola žiadosť podaná.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Výber z aktuálnych tém:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM