KAW Rôzne Správy

Vstupná brána Slovenska už nie je hanbou: Ošarpanú OPACHU nahradila moderná stanica

Nahliadnite s nami do ošarpanej a páchnucej pôvodnej autobusovej stanice a porovnajte ju s jej novou nástupkyňou, ktorú nám môžu závidieť aj vo svete.

Zdroj: Dnes24.sk

Novú modernú stanicu, ktorú otvorili pred pár dňami (30. 9.) nemožno s tou starou ani len porovnávať. Technológie aj kritéria na výber architektov pokročili a Bratislava sa má konečne čím pochváliť.

Ošarpaná stará stanica

Ľudia, ktorí pred pár rokmi cestovali do hlavného mesta, zostávali neraz v šoku. Pôvodná autobusová stanica Mlynské Nivy, ktorá slúžila do roku 2017, bola ošarpaná a nevzhľadná už na prvý pohľad. Jej páchnuci imidž až hororovo dokresľovali popísané steny, padajúca omietka a šedosť, ktorá jej zostala ešte z čias socializmu.

Ak začalo pršať, nepomohlo vám ani státie pod prístreškom. Neraz tam ľudia zmokli aj tam vďaka cez strechu presakujúcej vode. Nástupištia boli zastarané a plechové. Odpudzujúco pôsobili aj staré lavičky, špinavé schodiská, či často sa kaziace eskalátory.

Čakať dlhšie na svoj spoj tiež nebolo „med lízať“. Nájsť voľné miesto v čakárni na prízemí v hlavnej budove, kde bolo len 25 miest na sedenie, bolo neraz priam sci-fi. Lavičky okupovali aj bezdomovci a ľudia, ktorí cestovať ani nemali v pláne. Pozitívom snáď bola len príjemná a originálna kaviareň v makete karosy na poschodí nad hlavným vchodom do stanice.

Po tom, ako začali starú stanicu rozoberať a búrať, slúžila cestujúcim náhradná autobusová stanica na Bottovej ulici v Bratislave. Otvorili ju v nedeľu 1. októbra 2017 a využívala sa až do 29. septembra tohto roka.

Pozrite si, ako vyzerala pôvodná autobusová stanica Mlynské Nivy:

Klady a zápory autobusovej stanice Mlynské nivy
13
Galéria

NIVY na svetovej úrovni

Dlho očakávaný komplex NIVY spolu s autobusovou stanicou otvorili v Bratislave pred pár dňami. Cestujúci nájde na 1. podzemnom podlaží 36 nástupísk, 7 výstupísk a 86 stojísk pre autobusy, a to všetko s bezbariérovým prístupom.

Na autobusovú stanicu sa cestujúci dostanú nepretržite 24 hodín 7 dní v týždni. Vďaka LED stene, deviatim LCD TV panelom a niekoľkým samoobslužným dotykovým kioskom majú cestujúci dokonalý prehľad o príchodoch a odchodoch autobusov.

Využiť môžu aj informačné pulty, úschovňu batožiny, miestnosti na prebaľovanie a dojčenie, ale aj zónu s lavičkami, ktorá ponúka až 80 miest na sedenie a bezplatnú Wi-Fi sieť. Pri čakaní na spoj si môžete nakúpiť v supermarkete, nechýba ani predajňa s elektronikou, kníhkupectvo či drogéria. Samozrejmosťou sú aj banky a pošta.

Čerešničkou na torte je „tržnica“, kde sa môžete do sýta najesť a nakúpiť lokálne produkty od overených farmárov. Veľkým zážitkom je aj zelená strecha Nív. Deti sa na nej vyšantia na ihriskách, športuchtivý si môžu zabehať. Dokonca sa tam bude grilovať a pestovať ovocie či bylinky v komunitnej záhrade.

Takto vyzerá komplex NIVY s autobusovou stanicou dnes:

Moderná autobusová stanica NIVY
50
Galéria

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM