Rôzne

Vráťte sa o pár storočí dozadu. Pozrite sa, ako vyzerali lekárne v minulosti

V bratislavskom Starom Meste nájdeme jedno z unikátnych múzeí na Slovensku - Múzeum farmácie. Expozícia obsahuje bohatú zbierku pôvodných zariadení lekární.

Ilustračný obrázok k článku Vráťte sa o pár storočí dozadu. Pozrite sa, ako vyzerali lekárne v minulosti
6
Galéria

Múzeum farmácie je umiestnené v bývalej lekárni „U červeného raka“ na prízemí barokového meštianskeho domu z 18. storočia neďaleko Michalskej brány.

Pôvodná lekáreň sa spomína už v 16. storočí a fungovala až do jej zrušenia v roku 1953, kedy boli jej priestory prerobené a odovzdané na múzejné účely. Vchod do múzea zdobí rak – dielo kováčskej firmy z konca 19. storočia.

Bohatá zbierka

Expozícia predstavuje návštevníkom v troch miestnostiach históriu farmácie v Bratislave. Hneď v úvodnej časti upúta vašu pozornosť historický nábytok z dubového dreva, ktorý sa nachádzal už v pôvodnej lekárni U červeného draka. Môžete tu vidieť aj rôzne nádoby na uchovávanie liečiv či ručné váhy. Atmosféru miestnosti dotvárajú barokovo-klasicistické maľby.

Zbierka je s 8 500 predmetmi a 2 880 zväzkami starej farmaceutickej literatúry jedinečnou svojho druhu na Slovensku.

Obsahuje pôvodné súčasti zariadenia lekární, z ktorých najstaršie pochádzajú už zo 16. storočia. Medzi najvýznamnejšie zachované spisy patrí prvý celouhorský štvorjazyčný sadzobník liečiv, vydaný v roku 1745 tlačou v Bratislave pod názvom „Taxa pharmaceutika posoniensis“.

Do múzea sa môžete prísť pozrieť každý deň okrem pondelka. Cez pracovný týždeň sú jeho brány otvorené od 10:00 do 17:00 hod., počas víkendu od 11:00 do 18:00 hod.

Múzeum farmácie U červeného raka
6
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM