Rôzne

Vozovňa Krasňany prejde zmenou. Budú sa v nej nabíjať elektrobusy

V súvislosti s nákupom nových elektrobusov je potrebné vybudovať nabíjacie miesta pre tieto vozidlá. Okrem vozovne Krasňany vzniknú nabíjačky aj na iných miestach.

Ilustračný obrázok k článku Vozovňa Krasňany prejde zmenou. Budú sa v nej nabíjať elektrobusy
4
Galéria
Zdroj: TASR

Vozidlový park Dopravného podniku Bratislava (DPB) a. s. sa v blízkej budúcnosti rozrastie o 18 nových elektrobusov. Prvé z nich by mohli začať premávať už na prelome rokov.

V súvislosti s príchodom nových vozidiel musel dopravný podnik vyriešiť otázku nabíjacej infraštruktúry pre tieto ekologické autobusy na elektrický pohon. Rozhodnutie padlo v najväčšej miere na vozovňu Krasňany, ktorá prejde čiastočnou úpravou odstavnej haly pre elektrobusy a dielenského zázemia. Informáciu priniesol portál imhd.sk. Nabíjačky však vzniknú aj vo vozovni Jurajov dvor a taktiež na trase elektrobusov.

Dve etapy

DPB plánuje vybudovať nabíjacie miesta pre elektrobusy v dvoch etapách. V prvej etape by chceli okrem stavebných úprav vozovne Krasňany vybudovať nabíjacie miesta v počte 18 nabíjačiek pre pomalé nabíjanie a 2 nabíjačky pre rýchlonabíjanie. V rámci tejto etapy by mala vzniknúť jedna rýchlonabíjačka aj vo vozovni Jurajov dvor.

V rámci druhej etapy by mali byť vybudované 2 nabíjacie miesta pre nabíjanie prostredníctvom pantografu vo vozovni Krasňany a 3 nabíjačky rovnakého typu vo vozovni Jurajov dvor. Zároveň DPB plánuje vybudovať nabíjačky na Patrónke a na Kollárovom námestí.

Projektovú dokumentáciu pre vybudovanie nabíjacích miest a úpravu vozovne vypracuje spoločnosť Reding Tower 2 s. r. o., s ktorou DPB uzatvoril zmluvu o dielo. Podľa zmluvy má byť projektová dokumentácia pre prvú etapu hotová do konca novembra 2017 a pre druhú etapu do konca júna 2018. Spoločnosť má zároveň do konca októbra vypracovať realizačnú projektovú dokumentáciu pre dočasné riešenie nabíjania elektrobusov vo vozovni Krasňany.

Elektrobus
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM