Správy

Volebný prieskum avizuje politické zemetrasenie. Najväčším prekvapením je kontroverzný Marian Kotleba

Exit poll agentúry Focus pre TV Markíza prisúdil víťazstvo Smeru, ktorý získal menej ako tridsať percent. V Národnej rade SR by mal byť rekordný počet strán. Kto ďalší prekročil brány parlamentu?

Ilustračný obrázok k článku Volebný prieskum avizuje politické zemetrasenie. Najväčším prekvapením je kontroverzný Marian Kotleba
Zdroj: TASR

Smer utŕžil podľa exit pollu agentúry Focus pre TV Markíza trpké víťazsto. Strana Roberta Fica získala podľa odhadov 27,30 percenta hlasov, čo je výrazne menej ako jej priznávali predvolebné prieskumy.

Oslavovať, naopak, môže kontroverzný župan Marian Kotleba, ktorý podľa volebného prieskumu oslovil aj niekdajších voličov Smeru. Europoslankyňa Monika Beňová netajila znepokojenie už pred vyhlásením výsledkov prieskumu: „Bude to hanba a katastrofa pre Slovensko, keď bude mať fašistu v parlamente.“

Kotlebova Ľudová strana – Naše Slovensko získala v exit polle Focusu 6,8 percenta. Hoci predvolebného prieskumy jej nedávali veľké šance, takzvaní skrytí voliči sa spolu s nerozhodnutými a sklamanými občanmi postarali o prekvapenie.

Päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do Národnej rady by malo prekročiť aj ďalších sedem strán.

Druhé miesto v exit polle patrí strane SaS so ziskom 13,3 percenta, čo je pre liberálov výrazne viac, ako jej dávali predvolebné sondy. Richard Sulík sa tak stal lídrom slovenskej pravice a prevzal žezlo Radoslavovi Procházkovi.

Prvú trojku uzatvára podľa odhadov strana OĽaNO- NOVA, ktorej dalo svoj hlas 11,3 percenta voličov. Tandem Igora Matoviča a Daniela Lipšica má tak tiež dôvod na úsmev.

V Národnej rade by nemala chýbať ani SNS. Exit poll prisúdil národniarom 8 percent. Do pléna sa prebojovala aj strana Most-Híd so ziskom 7,3 percenta.

Dôvod na oslavu nemá okrem Smeru ani strana #Sieť, ktorej exit poll priznal 6,7 percenta, čo je menej ako mala v predvolebných sondách. Svojich zástupcov v pléne by malo mať aj hnutie multiotecka Borisa Kollára Sme – rodina (5,9%).

Kresťanskí demokrati s najstabilnejšou voličskou základňou skončili podľa exit pollu na hrane – prisúdil im päť percent.

Vyplynulo to z exit pollu, ktorý pre TV Markíza zrealizovala agentúra Focus na vzorke zhruba 20-tisíc voličov. Asi päťsto anketárov sa pýtalo ľudí po odchode z volebnej miestnosti, koho volili, kedy sa definitívne rozhodli a prečo si vybrali práve daný politický subjekt.

Priebežné, neoficiálne výsledky volieb bude počas dnešnej noci zverejňovať Štatistický úrad na stránkach volbysr.sk a statistik.sk. Oficiálne výsledky vyhlási Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu okolo poludnia.

Zdroj: Focus/TV Markíza

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM