Michaela Katonová Správy

Volebný deň v Starej tržnici: Najprv voľby, potom bratislavské rožky

Obľúbené miesto Bratislavčanov, Stará tržnica sa aj v deň volieb naplnila ľuďmi. Predajcovia sa na nedostatok kupujúcich nemohli sťažovať. Zisťovali sme, či ľudia uprednostnili trhy a tradičnú sobotnú kávu pred voľbami.

Ilustračný obrázok k článku Volebný deň v Starej tržnici: Najprv voľby, potom bratislavské rožky
Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavčania neobišli trh v Starej tržnici ani dnes. Odliv zákazníkov kvôli parlamentným voľbám sa nekonal. Väčšina predajcov odvolila v skorých ranných hodinách, iní pôjdu večer.

Voľby tržnicu nevyprázdnili

Pravidelní trhovníci sa zhodli, že ľudí od návštevy Starej Tržnice voľby neodradili. „Očakávali sme menej ľudí kvôli voľbám, ale nie je to tak. Máme zákazníkov dosť, ako každú sobotu,“ konštatovala predavačka pečiva. Voliť ešte nebola, no „do večera je času dosť“.

Kvetinár Marek však uviedol, že téma volieb je mimoriadne diskutovaná. „Som veľmi milo prekvapený, ľudí je dosť a skoro každý druhý sa ma pýta, či som bol voliť.“ Potvrdil, že tak urobil hneď, ako sa otvorili hlasovacie miestnosti.

„Som prvovolička a veľmi som sa tešila, ako to tam vhodím, mám to za sebou a som zvedavá na výsledky,“ s nadšením vyjadrila názor Linda, pomáhajúca pri stánku s domácimi špecialitami.

Prečítajte si tiež: Tip od vás: V Chorvátskom Grobe údajne meškali s otvorením volebných miestností

Hlasovacie lístky uprednostnili, no do Starej tržnice prišli

„Bol som voliť, samozrejme, je to moja občianska povinnosť. Teraz si za odmenu kúpim bratislavské rožky ku káve,“ povedal 75-ročný pán Jozef, ktorý bol odovzdať svoj hlas o ôsmej ráno. „Vynechal som iba rok 1998. Dcéra nám vtedy v zahraničí porodila vnučku.“

Podobne, ako pán Jozef, urobil aj 26-ročný Filip. „Mierne som podviedol milovanú tržnicu a moja prvá cesta neviedla sem, ale na voľby. Bratislavské rožky ale musia byť každú sobotu, voľby nevoľby.“

Pred tým, než sme tridsaťročnej Lýdii stihli položiť otázku, opýtala sa nás, či pôjdeme voliť. Všetci, ktorí jej vraj odpovedia áno, dostanú cukrík. „Mám odvolené. Nakúpila som veľa sladkého, tak rozdávam. Ale len, ak hodia alebo hodili svoj hlas,“ objasnila.

Viacerí vnímajú soboty v Starej tržnici ako tradíciu a nechceli ju porušiť ani dnes. „Chodievame každý týžden, stretneme sa tu s priateľmi, naše decká sa zahrajú. Dnes sme najprv my rodičia boli voliť a potom sme sa presunuli sem,“ povedal 34-ročný Tomáš.

Jednoznačné nie aj možno

Niektorí opýtaní ešte nevedeli, či pôjdu odovzdať svoj hlas, iní mali jasno v tom, že sa na voľby nechystajú. „Ak sa mi do tej desiatej podarí ísť, tak pôjdem, ale nie je to pre mňa priorita, politika ma nezaujíma,“ uviedla 52-ročná Irena. Za svoj život bola voliť len v posledných prezidentských voľbách.

„Nepôjdem. Bol som vždy a nič sa nezmenilo, takže ešte raz nie,“ priamo odpovedal 42-ročný Peter. Rovnako rozhodnutá bola aj 22-ročná Eva. „Nemám hlasovací preukaz a nie som priamo z Bratislavy, takže určite nepôjdem. Vôbec ma to nemrzí, lebo ani netuším koho by volila,“ okomentovala študentka Univerzity Komenského.

Prečítajte si tiež: Hlasujte: Boli ste rozhodnúť o svojej budúcnosti? Na politické strany dávame milióny

Stará tržnica v deň volieb
7
Galéria
Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM