Komunálne voľby

Volebné miestnosti sa zatvorili. Kandidáti na primátora Bratislavy s napätím očakávajú výsledky

Bratislavčania si mohli v komunálnych voľbách voliť primátora z 10 kandidátov, mestských poslancov z 284 uchádzačov, starostov v 17 mestských častiach z takmer 70 kandidátov a miestnych poslancov z 846 kandidátov.

Ilustračný obrázok k článku Volebné miestnosti sa zatvorili. Kandidáti na primátora Bratislavy s napätím očakávajú výsledky
12
Galéria
Zdroj: TASR

Okresná volebná komisia informovala o vysokom záujme Bratislavčanov o voľby. Potvrdili to aj viaceré mestské časti. Pred niektorými volebnými miestnosťami sa dokonca počas dňa tvorili aj rady.

Voľby boli pokojné

Priebeh volieb v Bratislave bol podľa mestskej volebnej komisie pokojný, potvrdila to aj kontrola niektorých volebných miestností. V Starom Meste zaevidovali prípad, keď sa skupina mladých ľudí snažila od voličov zistiť, koho volili. Do par minút však problém komisia vyriešila dohovorom, na mieste bola aj polícia.

Ohlasy kandidátov na primátora

Súčasný primátor IVO NESROVNAL si myslí, že Bratislavčania rozhodnú na základe reálnych výsledkov, ktoré vidia v uliciach. Vo svojom volebnom štábe v hoteli Devín to vyhlásil súčasný primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, ktorý chce tento post obhájiť aj v sobotných komunálnych voľbách.

„Verím si od začiatku týchto volieb. Vykonali sme obrovský kus roboty a môžem sa v pokoji pozrieť na seba do zrkadla. Viem, čo pred nami je a čo treba spraviť. Som ten posledný, ktorý by hovoril, že v Bratislave je všetko v poriadku,“ skonštatoval Nesrovnal.

V rámci predvolebnej kampane sa podľa jeho slov hralo aj protivládnou kartou a Bratislavu chcel niekto zneužiť na politické hry. „Vždy na to Bratislava doplatila, keď sa dostala do rúk politických strán, ktoré ju využívali na boj proti niekomu inému, preto som kandidoval ako nezávislý,“ podotkol.

Deklaroval, že predvolebnú kampaň viedol on i jeho tím čestne a bez bočných úmyslov. „Určite je plno vecí počas kampane, ktoré sme mohli zdokonaliť, či urobiť inak. Nerobili sme však antikampane, išli sme pozitívnym spôsobom,“ povedal Nesrovnal. Jeho volebný štáb sa pomaly zapĺňa jeho priateľmi a podporovateľmi. Očakáva sa okolo 100 ľudí. Nesrovnala prišla do hotela podporiť matka i partnerka s ich deťmi.

S miernym napätím, no predovšetkým pokorou očakáva výsledky sobotňajších primátorských volieb v Bratislave MATÚŠ VALLO, ktorého podporovali mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko a Spolu-Občianska demokracia. Uviedol to pred novinármi v Novej Cvernovke, kde spolu so svojím tímom a podporovateľmi očakáva vyhlásenie výsledkov.

Vallo si myslí, že pre víťazstvo urobil so svojím tímom všetko, no vie, že „v rukách“ to mali voliči. Nechcel sa pasovať za favorita podľa posledných zverejnených prieskumov. „Môže to byť zradné, cítil som však veľkú podporu verejnosti,“ povedal.

Na otázky, či si v sobotu robil povolebný prieskum, odpovedal, že nie a nesnažil sa od posledných zverejnených prieskumov ani zisťovať preferencie. Je spokojný s tým, akú kampaň viedol. „Chcel som, aby sme tú kampaň poňali transparentne, čisto, aby sme hovorili len veci, ktorým verím, aby bola pre všetkých a trochu aj vtipná. To, si myslím, sa nám podarilo,“ povedal.

V prípade, ak nevyhrá, verí, že bude myšlienky svojej kampane rozvíjať s čo najpočetnejším zastúpením Tímu Vallo v mestskom zastupiteľstve (MsZ) Bratislavy.

Kandidát na primátora Bratislavy JÁN MRVA sa chystá byť úspešný. Uviedol to v priestoroch bratislavskej reštaurácie Moree, kde čaká na výsledky komunálnych volieb so svojim tímom a podporovateľmi.

Mrva očakáva výsledky s optimizmom. V prípade, že voľby nedopadnú v jeho prospech, hovorí o viacerých možnostiach. „Som autorizovaný geodet, môžem byť prednostom hocijakého úradu, mám dlhoročné skúsenosti. Toto budem riešiť potom, keď by to nastalo. Ale chystám sa byť úspešný,“ ozrejmil.

V prípade úspechu chce ako prvé urobiť zasadnutie krízového štábu, pretože mesto je podľa neho v hroznom stave, čo sa týka magistrátu, ďalej zvolá dopravnú komisiu zloženú z poslancov a odborníkov. „Treba dotiahnuť električky, treba využiť eurofondy a riešiť okamžite zlepšenie dopravy,“ avizoval. Ako ďalšie chce zvolať vodohospodársku komisiu, pretože sa blíži zima. V tejto súvislosti ozrejmil, že začnú čistiť dlhé roky nečistené vpuste a robiť vodozádržné opatrenia.

Okrem jeho tímu, priateľov a manželky ho prišiel podporiť aj súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, predseda strany SaS Richard Sulík či šéf strany Nova Gábor Grendel. Mrvu v kandidatúre podporuje koalícia pravicových strán, okrem OĽaNO či SaS napríklad aj Sme rodina, Nova či OKS.

Ivo Nesrovnal prišiel do svojho štábu s malým synom.

Zdroj: Dnes24.sk

Volebný štáb Matúša Valla je plný jeho priaznivcov.

Zdroj: Dnes24.sk

Atmosféra v centrále volebného štábu kandidáta Jána Mrvu:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM