ELA Rôzne Správy

Voda v Dunaji HROZIVO rastie. Ďalšie známe mesto vyhlásilo stav katastrofy

Voda v Dunaji neprestáva rásť a povodne sa rapídne zhoršujú. Ďalšie bavorské mesto dnes ráno vyhlásilo stav katastrofy.

Ilustračný obrázok k článku Voda v Dunaji HROZIVO rastie. Ďalšie známe mesto vyhlásilo stav katastrofy
Zdroj: Youtube.com/Zeit Online

Povodňová situácia zostáva napätá v častiach Bavorska a Bádenska-Württemberska v Nemecku. Mnohé potoky a rieky sa vyliali z brehov a zaplavili celé mestá, a väčšina týchto riek sa vlieva do Dunaja, informuje iMeteo.sk.

Voda v Dunaji stále stúpa a dnes ráno aj bavorské mesto Regensburg vyhlásilo katastrofu. Hladina vody na meracom mieste Železný most dosiahla v skorých ranných hodinách 5,80 metra, oznámilo v pondelok mesto a informuje o tom Bild.

Bavorská protipovodňová spravodajská služba o 7:00 hlásila už 5,90 metra. Pre porovnanie: minulý utorok bola priemerná hodnota okolo 2,70 metra.

Podľa údajov odborníkov bolo pri poslednej veľkej povodni 4. júna 2013 nameraných presne 6,82 metra.

Ešte bude na Dunaji horšie

Podľa aktuálnej situačnej správy bol najvyšší stupeň 4. SPA dosiahnutý na Dunaji od Regensburgu po Straubing.

V Donauwörthe odborníci očakávajú, že vrchol záplav nastane v pondelok popoludní. V Kehlheime rieka v priebehu dňa stúpne na úroveň 20-ročnej povodne.

Cez víkend už viaceré okresy a mestá v Bavorsku vyhlásili katastrofu. Po dňoch nepretržitého dažďa sa rieky a potoky v mnohých oblastiach vyliali z brehov a tisíce ľudí museli opustiť svoje domovy. V službe sú desaťtisíce pomocníkov.

A čo Bratislava?

Mala by sa Bratislava pripravovať na protipovodňové opatrenia a začať budovať protipovodňové zábrany? Situácia je veľmi komplikovaná a v Nemecku má aj naďalej pršať.

„Už cez víkend mohli Bratislavčania pozorovať zvýšenú hladinu Dunaja. Ako vidieť aj na videu, tak Dunaj sa v niektorých častiach Bratislavy už vybrežil, no aktuálny stav zatiaľ nespôsobuje výraznejšie problémy. V hlavnom meste Bratislava dosiahol Dunaj v nedeľu večer výšku 631 cm, čo je zhruba 19 cm pod úrovňou 1. povodňového stupňa,“ informuje iMeteo.

Naša najvodnatejšia rieka teraz opadáva, ale je jasné, že toto je celé len začiatok. Skutočné problémy nás čakajú od utorka, no ešte nevieme, aké veľké.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM