Krimi

Vo Viedni existuje podobné bezpečnostné riziko, ako bolo v Bruseli, myslia si spravodajskí analytici

. Z Viedne do Bratislavy je vzdialenosť „iba na skok“. Preto Bezpečnostná rada SR v reakcii na útoky v Bruseli zvýšila stupeň teroristického ohrozenia v krajine.

Ilustračný obrázok k článku Vo Viedni existuje podobné bezpečnostné riziko, ako bolo v Bruseli, myslia si spravodajskí analytici
Zdroj: Dnes24.sk

Spravodajskí analytici v súvislosti s utorkovými (22.3.) teroristickými útokmi v Bruseli upozorňujú, že podobné bezpečnostné riziko existuje aj vo Viedni, kde rakúske policajné a spravodajské služby monitorujú aktivity moslimských radikálov, ktorí sa do Rakúska dostali alebo prichádzajú väčšinou z Bosny alebo cez Bosnu. Vyslovil svoj názor bývalý riaditeľ rozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Igor Cibula.

„Niektorí kritici tohto stavu vyčítajú rakúskym úradom, že sa tomuto problému nevenujú primeranou mierou. Rakúski predstavitelia odôvodnene argumentujú, že nie je tomu tak, ale publicita tohto bezpečnostného rizika by mohla vo verejnosti vyvolať alebo povzbudiť averzné nálady niektorých Rakúšanov voči príslušníkom moslimskej komunity, ktorá je v krajine pomerne početná,“ povedal Cibula.

Podľa jeho názoru „prítomnosť niektorých džihádistov v Rakúsku súvisí hlavne s tým, že koncom roku 2014 museli opustiť Bosnu, keď bosnianske bezpečnostné zložky razantne zasiahli proti najagresívnejším džihádistom na severovýchode kantónu Tuzla“.

„Podporovali ich operatívci iránskych špeciálnych služieb a boli medzi nimi sunnitskí extrémisti z viacerých štátov Blízkeho východu. Najväčšie znepokojenie vyvoláva prepojenie iránskych agentov a bosnianskych salafistov, ktorí sa fanaticky usilujú o reislamizáciu spoločnosti,“ objasnil exšéf rozviedky SIS.

„V takomto kontexte je odôvodnený reálny pohľad na bezpečnostné riziká na Slovensku. Z Viedne do Bratislavy je vzdialenosť „iba na skok“. Preto Bezpečnostná rada SR konala zodpovedne, keď v reakcii na útoky v Bruseli zvýšila stupeň teroristického ohrozenia,“ zdôraznil Cibula.

Prečítajte si tiež: Minister vnútra vyhlásil zvýšený stupeň teroristického ohrozenia. Obyvateľov vyzvala k ostražitosti aj Mestská polícia

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM