Rôzne

Vo vedení rakúskej čokoládovne v Kittsee sú aj Slováci

V predstavenstve rakúskej čokoládovne Hauswirth GsmbH v prihraničnej obci Kittsee sú aj traja Slováci. Potvrdila to starostka obce Gabriele Nabinger. Rodinnú firmu, pôvodne cukráreň vo Viedni, založil Franz Hauswirth starší v roku 1949. Postupne začali vyrábať duté figúrky z čokolády.

Ilustračný obrázok k článku Vo vedení rakúskej čokoládovne v Kittsee sú aj Slováci
Zdroj: TASR

„Vo fabrike pracuje 15 slovenských občanov. Čokoládovňa je pre región dôležitá ako poskytovateľ pracovných miest, ale aj šíriteľ dobrého mena obce doma i v zahraničí," zdôraznila Nabinger.

V čokoládovni v Kittsee pracuje 120 zamestnancov a vyrobí 2-tisíc ton čokolády ročne. Z toho 60 percent zostáva v Rakúsku a zvyšok je určený na export približne do 50 krajín vrátane EÚ, Kanady, Južnej Afriky, Austrálie a Číny.

Areál firmy spĺňa najmodernejšie požiadavky na hygienu a bezpečnosť výroby a aj vďaka tomu podnik získal medzinárodný certifikát IFS (International Food Standard).

Rodinnú cukráreň vo Viedni, založil Franz Hauswirth starší v roku 1949. Výroba dutých figúrok z čokolády prerástla až do veľkovýroby čokoládových cukroviniek a praliniek. Hauswirth pochádzal z Kittsee a keďže vo Viedni nenašiel miesto pre väčšiu prevádzku, začiatkom 60. rokov minulého storočia sa spolu s rodinnou firmou vrátil do rodnej obce.

Prečítajte si tiež: V rakúskej prihraničnej obci Kittsee žije viac ako tretina Slovákov

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM