Maros Palesch Futbal

Vladimír Wänke si odsedí tri roky a štyri mesiace

Bývalého vysokého funkcionára Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Vladimíra Wänkeho Najvyšší súd (NS) SR na svojom dnešnom verejnom zasadnutí právoplatne odsúdil v úplatkárskej afére.

Trojčlenný senát NS tak potvrdil minuloročný aprílový rozsudok Špeciálneho (ŠS) súdu v Pezinku. NS teda zamietol ako odvolanie Wänkeho, tak odvolanie špeciálneho prokurátora. ŠS podľa NS rozhodol vo veci správne, vec a dôkazy preskúmal a vyhodnotil správne.

Keďže sa Wänke na dnešnom zasadnutí a ani na vynesení verdiktu nezúčastnil, NS vydá príkaz na jeho dodanie do ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Trest si odpyká v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

„Obžalovaný vytváral takú situáciu, aby došlo k tomu, aby bol ponúknutý úplatok ešte predtým, ako bol nasadený v tomto prípade policajný agent,“ zdôvodnil mimo iného dnešné rozhodnutie predseda trojčlenného senátu NS. Úplatkárskou kauzou bývalého vysokého funkcionára SFZ Wänkeho sa dnes NS zaoberal po viac ako roku a pol. „Trest je primeraný,“ dodal predseda NS. Voči rozhodnutiu NS nie je možný žiaden opravný prostriedok.

Vladimír Wänke sa na dnešnom zasadnutí trojčlenného senátu NS nezúčastnil, písomne sa ospravedlnil a dal súhlas, aby sa verejné zasadnutie konalo v jeho neprítomnosti. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (GP) vo svojom odvolaní požadoval od NS uznať Wänkeho za vinného zo spáchania všetkých skutkov. Navrhoval mu zároveň uložiť trest vo výške sedem rokov. Exfunkcionár vo svojom odvolaní mimo iného tvrdil, že skutky nespáchal, úplatky nebral a ani jeden skutok sa nestal.

Vladimíra Wänkeho odsúdil minulý rok 7. apríla bývalý Špeciálny súd v Pezinku na tri roky a štyri mesiace nepodmienečne. Zároveň mu uložil peňažný trest 2000 eur (60.252 Sk). Súd uznal 63-ročného dôchodcu Wänkeho za vinného v štyroch z pôvodných osem skutkov, ktoré boli zdokumentované v obžalobe. Súd totiž nepresvedčil jeden z dvoch kľúčových svedkov Alexander Szabó. Sudca síce nespochybnil jeho motiváciu poukázať na korupciu, k viacerým prípadom však podľa neho hovoril príliš všeobecne. Vladimíra Wänkeho teda odsúdili za prijatie úplatkov vo forme debničky jabĺk, dvoch kartónov vína a 15.000 Sk (498 eur). Súd zároveň dospel k záveru, že použitie policajného agenta bolo v tomto prípade v súlade so zákonom.

„Tie skutky, z ktorých som obvinený, sa v reálnom živote nestali,“ reagoval vtedy na znenie rozsudku Wänke. Ako ďalej uviedol, z verdiktu, voči ktorému sa okamžite odvolal, je prekvapený, ale nie šokovaný. Odvolal sa vtedy aj prokurátor špeciálnej prokuratúry, o prípade teda rozhodoval na svojom dnešnom zasadnutí NS SR.

Dokazovanie v tejto veci sa skončilo 2. apríla 2009 výsluchom posledných štyroch svedkov, medzi nimi aj kľúčového svedka obžaloby Alexandra Szabóa. Prokurátor v záverečnej reči navrhol uložiť obžalovanému nepodmienečný trest v prvej polovici trestnej sadzby a peňažný trest 3000 eur (90.378 Sk). Podľa prokurátora by si mal Vladimír Wänke odsedieť minimálne šesť rokov a desať mesiacov. Obhajca obžalovaného vo svojej záverečnej reči uviedol, že jediná osoba, ktorá vypovedala v konaní pred súdom aj v prípravnom konaní rovnako, je obžalovaný. „Jedinou osobou, ktorá v každej zápisnici tvrdí niečo iné, je pán Szabó,“ povedal obhajca.

Bývalý šéf matriky Slovenského futbalového zväzu Vladimír Wänke obvinenia odmietal. Pôvodnú obžalobu, ktorá pozostávala zo siedmich skutkov, rozšíril prokurátor na začiatku procesu na ŠS o ďalší, v ktorom mal prijať ďalší úplatok.

Wänkeho obžalovali z prijatia piatich úplatkov v sume 166 eur (5000 Sk), jedného vo výške 332 eur (10.000 Sk), kartónov vína a prepravky jabĺk. Bývalého zastupujúceho generálneho sekretára SFZ 6. marca 2007 pracovníci Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru zadržali pri údajnom prijímaní úplatku vo výške 332 eur od funkcionára klubu ŠK Eldus Močenok Alexandra Szabóa. Szabó, ktorý vystupoval v prípade ako agent-provokatér, mal funkcionárovi odovzdať peniaze za urýchlenie registrácie hráča Andreja Masaroviča. Bývalý šéf matriky SFZ obvinenia poprel na tlačovej konferencii, následne ho však vtedajší prezident SFZ František Laurinec po zasadaní mimoriadneho výkonného výboru zbavil všetkých funkcií. Prestupov Močenka sa týkalo aj ďalších šesť obvinení. Trestné oznámenie podali bývalý prievidzský futbalista a riaditeľ klubu hrajúceho nižšiu súťaž v Trenčianskom kra­ji.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM