Aktualizované Adriana Banásová Správy

Vláda rozhodla: Pre učiteľov do nasledujúcich parlamentných volieb viac urobiť nevie. Aké budú ďalšie kroky vyučujúcich?

Pedagógovia, ktorí dali vláde a parlamentu prakticky ultimátum, že vstúpia v pondelok do ostrého štrajku, ak kompetentní nesplnia ešte v tomto volebnom období ich požiadavky, sa dnes dočkali odpovede. Premiér Robert Fico oznámil, že pre učiteľov do 5. marca už viac urobiť nemôže.

Ilustračný obrázok k článku Vláda rozhodla: Pre učiteľov do nasledujúcich parlamentných volieb viac urobiť nevie. Aké budú ďalšie kroky vyučujúcich?
Zdroj: Dnes24.sk

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes vyhlásil, že vláda do 5. marca, teda do parlamentných volieb, nemôže pre učiteľov, ktorí sa rozhodujú, že v pondelok 25. januára vstúpia do ostrého štrajku, nič viac urobiť. Oznámil to na Úrade vlády za účasti ministra školstva Juraja Draxlera.

Premiér v dnešnom vyhlásení poukázal na to, že jeho vláda v rokoch 2006 až 2010 zvýšila platy učiteľov o 26 percent, v rokoch 2012 až 2016 o ďalších 22 percent, pričom pripomenul, že posledné zvýšenie o štyri percentá si nájdu učitelia vo výplate za tohtoročný január.

„V žiadnej inej profesii vo verejnej správe neboli v rokoch 2012 až 2016 tak zvyšované platy, ako učiteľom,“ zdôraznil premiér.

Potvrdil tiež, že pokiaľ bude jeho strana po marcových parlamentných voľbách súčasťou novej vlády, tak má záujem pokračovať v politike zvyšovania platov učiteľov. „Rovnako tak oficiálne deklarujem, že zástupcovia učiteľov sa môžu aktívne zúčastniť na tvorbe časti programového vyhlásenia, ktoré sa bude týkať školstva,“ dodal.

V prípade ohláseného štrajku Fico upozornil, že táto iniciatíva časti učiteľov vyvoláva veľa právnych otázok a má silný predvolebný a politický kontext. Vyhlásil zároveň, že nebude na nikoho apelovať, aby sa štrajku nezúčastnil. Podľa jeho slov by bolo však najlepšie, ak by sa po takmer 3-týždňových zimných prázdninách opäť naplno rozbehlo vyučovanie.

„Preto je v tejto chvíli, keď sa učitelia rozhodujú, či pôjdu alebo nepôjdu do štrajku, čestné im oznámiť, že keďže moja vláda zvýšila počas dvoch vlád platy o takmer 50 percent a legislatívny proces je v tomto volebnom období uzavretý, že viac pre nich do 5. marca urobiť nemôžeme,“ povedal Fico.

Učitelia zareagovali

V reakcii na dnešné vyhlásenie predsedu vlády Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) povedal, že v pondelok (25.1.) vstupujú učitelia do neobmedzeného ostrého štrajku.

Slová premiéra, ktorými deklaroval predchádzajúce úsilie jeho vlád zvyšovať platy učiteľov a pripravenosť v tomto trende pokračovať v prípade zotrvania vo vláde aj po marcových voľbách, podľa Crmomana len dokazujú, že vláda nechce riešiť akútnu situáciu v školstve, nedokáže zabezpečiť rovnaký prístup ku vzdelávaniu pre všetkých a potrebný štandard vo vybavenosti škôl.

„Od roku 2011 upozorňujeme nielen na nízke platy, ale na systémové problémy v školstve, na jeho podfinacovanie. Nemôžeme stále dávať výzvy. Štrajk je krajné riešenie, no boli sme k nemu donútení,“ uviedol Crmoman.

Zástupcovia iniciatívy vyhlásili, že štrajk bude časovo neobmedzený. „Sme rozhodnutí vydržať až do splnenia našich požiadaviek,“ vyhlásil Crmoman.

Jana Ftáčnik Pastorková z ISU informovala, že na školách prichádza naďalej k zastrašovaniu zo strany zriaďovateľov. „Od tých sofistikovaných foriem, až po vyslovené hrozby,“ povedala. ISU chce postupne tieto formy nátlaku na učiteľov zverejniť.„Musíme to však preveriť a získať súhlas toho, koho zastrašovali,“ vysvetlila.

Do štrajku sa doteraz prihlásilo vyše 11.000 učiteľov z celého Slovenska. Dnes o 13.11 h ich bolo 11.284 zo 701 škôl. Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je zhruba 89.000.

Prečítajte si tiež: Pondelkový štrajk učiteľov čiastočne ochromí dopravu v meste

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM