Správy Samospráva

VIZUALIZÁCIE: Zo starej socialistickej budovy bude MODERNÉ kultúrne stredisko

Vďaka presklenej fasáde sa stredisko príjemne presvetlí, čo nepochybne ovplyvní aj náladu ľudí, ktorí tu budú tráviť voľný čas.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: Zo starej socialistickej budovy bude MODERNÉ kultúrne stredisko
7
Galéria
Zdroj: MIB

V bratislavskej Rači obnovia kultúrne stredisko a knižnicu na Žarnovickej ulici. Známy je už aj víťazný návrh na revitalizáciu. Budova, ktorá je v súčasnosti energeticky náročná a kapacitne nedostatočná, sa má zmeniť na atraktívne multifunkčné kultúrne stredisko.

Bude zodpovedať nárokom detí, dospelých aj seniorov,“ informoval mestský Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) s tým, že víťazný návrh je z architektonického štúdia young.s architekti.

Klubovne aj kaviareň

Budova kultúrneho strediska má mať po rekonštrukcii štyri kľúčové časti, a to knižnicu, klubovne pre krúžky, spoločenskú sálu a kaviareň. Súčasný objekt sa má podľa architektov zachovať a zrekonštruovať tak, aby jednotlivé priestory na seba lepšie nadväzovali. Zlepšiť sa má aj vnútorná dispozícia priestorov, ktorá bude viac flexibilnejšia.

Vďaka presklenej fasáde sa stredisko príjemne presvetlí, čo nepochybne ovplyvní aj náladu ľudí, ktorí tu budú tráviť voľný čas. Súčasťou návrhu je aj prístavba novej spoločenskej sály pre 160 ľudí,“ uviedli z MIB. Pribudnúť majú aj parkovacie miesta v bezprostrednom okolí a zlepšiť sa má bezbariérový prístup na prvé poschodie. Zo súčasného vonkajšieho amfiteátru, ktorý sa väčšinu roka nevyužíval pre teplo či v zime, sa vytvorí komunitný dvor.

Dve fázy premeny

V priebehu tohto roka sa podľa víťazného návrhu začne tvoriť projektová dokumentácia. Presnejší harmonogram revitalizácie kultúrneho centra a priľahlých verejných priestorov vyplynie v priebehu prípravy projektovej dokumentácie. Náklady za architektonickú súťaž aj samotnú rekonštrukciu bude hradiť bratislavská mestská časť Rača.

"Predpokladáme rekonštrukciu v dvoch fázach, v prvej opravu samotnej budovy a v druhej fáze možnú prístavbu. Na základe overovacej štúdie a rokovania sa mestská časť rozhodne na ďalšom postupe,“ povedal starosta Rače Michal Drotován.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Kultúrne stredisko Žarnovická v Rači
7
Galéria
Zdroj: MIB
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM