Maros Palesch Kultúra

Vinobranie 2010

V Pezinku počas víkendu oslavovali prácu vinárov a vinohradníkov.

V dňoch 24. – 26. septembra 2010 sa v Pezinku uskutočnilo Vinobranie – tradičné oberačkové slávnosti, ktoré sú predovšetkým oslavou práce tunajších vinárov, vinohradníkov a tiež produktov, ktoré vyrábajú – hrozna a vína.

Slávnostné otvorenie vinobrania sa uskutočnilo v piatok. Počas nasledujúcich hodín a víkendových dní bolo centrálnou časťou Pezinka znieť hudba rôznych žánrov. V nedeľu sa uskutočnil atraktívny alegorický sprievod na čelo ktorého sa postavili predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a primátor Pezinka Oliver Solga.

Sprievodnými podujatiami pezinského vinobrania sú predovšetkým početné výstavy, tematicky ladené najmä na vinohradnícke tradície, degustačné prehliadky historických pivníc v Národnom salóne vín a tvorivé dielne ľudových remeselníkov. Pezinské vinobrania sú oslavou úrody hrozna a holdom ušľachtilému vínu, ktoré pestujú a vyrábajú vinohradníci a vinári na malokarpatských úbočiach. Tradícia organizovania oberačkových slávností v Pezinku sa začala pred 75 rokmi. Od roku 1958 sa konali striedavo so susednou Modrou a od roku 2004 sa vinobrania v Pezinku konajú každý rok.

Zdroj: BSK

VINOBRANIE_PEZINOK_2010
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM