Nina Táborská Rôzne

Viete prečo sa slovenskí vedci búria? V Bratislave sa dnes konal "Pochod proti likvidácii vedy". Toto sú hlavné dôvody protestu

Hoci výsledkom zasadnutia finančného výboru NR SR je presunutie osem miliónov eur do rozpočtu Slovenskej akadémie vied, ktoré by mali vystačiť na platy vedcov, veda napredovať nebude. Nemá z čoho. Zástupcovia Odborového zväzu pracovníkov SAV a iniciatívy Veda chce žiť sa tak stále tešiť nemôžu.

Ilustračný obrázok k článku Viete prečo sa slovenskí vedci búria? V Bratislave sa dnes konal "Pochod proti likvidácii vedy". Toto sú hlavné dôvody protestu
Zdroj: TASR

Aj preto sa dnes opäť konala prostestná akcia – „Pochod proti likvidácii vedy“ – ktorý odštartoval na Štefánikovej ulici pred budovou SAV a pokračoval po Pražskej, Šancovej, Štefanovičovej, pred Ministerstvo financií SR, k Úradu vlády, Prezidentskému palácu až k NR SR.

Navýšenie rozpočtu nerieši podľa vedcov systémové problémy.

„Chceme, aby všetci ľudia, ktorí si to naozaj zaslúžia, pretože robia skvelý výskum, aby na to mohli mať dobré podmienky,“ priblížil cieľ dnešného pochodu jeden z organizátorov. Ďalším cieľom je zviditeľniť ako vedu, tak i problémy vedcov širokej verejnosti.

Svoj nesúhlas s nedostatočnou podporou vedy na Slovensku dali vedci najavo už v októbri v priestoroch SAV na bratislavskej Patrónke a koncom októbra protestovali na Námestí slobody v Bratislave a rovnako aj v Košiciach.

„Na to, aby sa veda dala kontinuálne a stabilne robiť kvalitná, musí existovať v určitom stabilnom prostredí, a to prostredie už viac rokov stabilné nie je,“ uviedol vedecký pracovník SAV Albert Breier. Upozornil, že každý rok musia vedci bojovať o peniaze.

Niekto by sa mohol čudovať, prečo vedci nie sú spokojní, keď SAV dostane osem miliónov eur. Pre Bratislava24.sk to vysvetlil jeden zo spouorganizátorov Fedor Gömöry, ktorý pracuje na Elektrotechnickom ústave Slovenskej akadémie vied.

„Nie sme spokojní, pretože Agentúra na podporu výskumu a vývoja má za úlohu dávať peniaze na výskum, ktorý si to zaslúži, výskum, ktorý je vyberaný súťažne. Táto agentúra už v tomto roku nedokázala financovať projekty, ktoré boli schválené, projekty, ktoré majú podpisové zmluvy staré už dva roky. Pretože nemá peniaze,“ vysvetlil Gömöry.

„Pôvodný návrh rozpočtu hovoril, že dostane o osem miliónov viac. Ale súčasne Slovenská akadémia vied dostane o 10 miliónov menej. Začali sme sa preto búriť, pretože pre SAV by to znamenalo obrovské prepúštanie. Teraz sa teda vymyslelo nové riešenie – dáme to SAV a zoberieme to Agentúre. Čiže SAV už nebude musieť hromadne prepúšťať, ale Agentúra, ktorá predstavuje najprogresívnejší prvok a má financovať ten najlepší výskum na Slovensku, ostane úplne bez peňazí,“ dodal vedec.

Minister školstva Juraj Draxler dnes reagoval, že v tejto chvíli nevidí žiaden dôvod na protesty.„Možno ma to aj trošku prekvapilo, lebo je tam deklarácia z vedenia SAV, že za tých podmienok, na ktorých sme sa dohodli, teda ten presun finančných prostriedkov z kapitoly školstva na SAV, nemusia prepúšťať,“ uviedol po rokovaní vlády.

„To, čo sa za posledné dva mesiace udialo, jednak s rozpočtom SAV a jednak s rozpočtom Agentúry na podporu výskumu a vývoja, hodnotíme ako neuspokojivé. Pre porovnanie súčasný navrhovaný rozpočet pre akadémiu na rok 2015 s tým osemmiliónovým údajným navýšením znamená to, že bude akadémia hospodáriť s menším rozpočtom, ako hospodárila v roku 2008,“ dodal vedecký pracovník SAV Miloslav Bahna.

Dnešného protestu sa zúčastnilo približne 500 vedcov a vedeckých pracovníkov.

Slovenskí vedci opäť protestovali. Tentokrát v centre Bratislavy
6
Galéria
Zdroj: TASR
Pochod proti likvidácii vedy
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM