Aktualizované Nina Táborská Rôzne

"Veda chce žiť!" Hlásalo zhromaždenie na Námestí slobody. Protestujúci chceli poukázať na nedostatočnú podporu vedy na Slovensku

Na Námestí slobody sa v stredu konalo zhromaždenie, ktorého cieľom bolo prezentovať úlohu vedy a jej význam pre spoločnosť. Zároveň protestujúci poukázali na dlhodobo pretrvávajúcu nedostatočnú podporu vedy na Slovensku a vyzvali kompetentných k pozitívnym zmenám.

Ilustračný obrázok k článku "Veda chce žiť!" Hlásalo zhromaždenie na Námestí slobody. Protestujúci chceli poukázať na nedostatočnú podporu vedy na Slovensku
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Práve zmeny sú podľa vedeckých pracovníkov v dnešnej situácii, v ktorej sa SAV nachádza, kriticky dôležité. Potvrdili to aj slová tých, ktorí prišli podporiť protest svojou účasťou na Námestie slobody. Odhadom sa zhromaždenia zúčastnilo viac ako 400 ľudí.

Vedci zo SAV neprotestovali po prvýkrát. Rozpočtom stále vnímajú ako kritický. Ich transparety „investujme do vedy a techniky“, „budúcnosť nám poďakuje“ či „veda chce žiť, nie prežívať“ hovorili za všetko.

Jedno zlé rozhodnutie nahrádza ďalšie zlé rozhodnutie

Potvrdzujú to aj slová iniciatívy „Veda chce žiť!“, ktoré dnes zazneli na proteste. Ministerstvo školstva navrhlo presunúť ôsem miliónov eur na projekty Slovenskej akadémie vied, no nerieši navrhnuté zníženie rozpočtu SAV v budúcom roku o 16,9 percenta.

Podľa slovenských vedcov s nedostatočnou podporou vedy na Slovensku takýto krok rezortu školstva nevyriešil to, o čo žiadali.

„Pán minister školstva dal verejný prísľub, že zo svojho rozpočtu čiastočne vykryje dieru v rozpočte Slovenskej akadémie vied. A to takým spôsobom, že presunie prostriedky z agentúry na podporu výskumu a vývoja. Toto riešenie, ktoré znamená ešte stále pokles rozpočtu SAV, znamená súčasne aj vážne ohrozenie fungovania agentúry na podporu výskumu a vývoja. Preto je naša iniciatíva toho názoru, že toto je zlé riešenie. To je jeden z dôvovodov, prečo sme sa rozhodli zvolať toto zhromaždenie,“ nieslo sa Námestím slobody.

Úroveň z roku 2005

Vedci žiadajú navýšenie rozpočtu SAV v roku 2015 minimálne na úroveň 66,5 milióna eur. Doterajšie predložené návrhy sú podľa ich slov na úrovni rozpočtu z roku 2005.

To najdôležitejšie pre Bratislava24.sk zhrnul Matej Stano z Ústavu molekulárnej biológie SAV, „najdôležitejšie je povedať, že táto iniciatíva vznikla s ideou vytvoriť komunitu, fórum ľudí, ktorí chcú hovoriť o vede, chcú hovoriť o význame vedy pre spoločnosť, ale chcú hovoriť súčasne aj o problémoch našej vedy, ktoré sú bohužiaľ prítomné a nezanedbateľné.“

„Taktiež je cieľom prinášať a ponúkať riešenia, iniciovať pozitívne zmeny v tejto oblasti a určite dôležitá vec je aj tá, že potrebujeme vedu popularizovať, ako popularizovať aj prácu vedcov na Slovensku,“ dodal Stano.

Toto sú tri podrobné požiadavky iniciatívy:

1)Stabilizovať neustále klesajúce financovanie Slovenskej akadémie vied a verejný prísľub, že pri plánovanom raste rozpočtových výdavkov neklesne pod úroveň 0.45 percent výdavkov štátneho rozpočtu.

2)Zásadným spôsobom posilniť súťažné financovanie vedy prostredníctvom národnej grantovej agentúry APVV a garantovať pravidelnú valorizáciu tejto formy financovania vedy na vedeckých pracoviskách na Slovensku.

3)Verejne deklarovať fakt, že Slovenská akadémia vied nie je súčasťou programu ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená verejná správa).

Cieľom ESO je až do roku 2020:

a)Integrácia špecializovanej miestnej štátnej správy – do polovice roka 2014

b)Sprevádzkovanie klientskych centier pre občanov – 2014/2015

c)Optimalizácia výkonu štátnej správy, optimalizácia procesov a štruktúr ústredných orgánov štátnej správy, optimalizácia procesov a výkonu samosprávy – 2014–2020

Ako vysvetlil Stano, „SAV nie jesúčasťou programu ESO a tento program je irelevantný pri ozhodovaní o počte ústavov na SAV.“

Vedeckí pracovníci Slovenskej akadémie vied spustili webovú stránku a iniciatívu s názvom „Veda chce žiť“ pred mesiacom. Prostredníctvom nej chcú upozorňovať na problémy vedy, výskumu a vzdelávania na Slovensku a podporovať pozitívne zmeny v týchto oblastiach.

„Likvidačný rozpočet“

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR minulý týždeň po prvých protestoch vedcov ohlásilo, že SAV dostane osem miliónov eur pre akademický výskum, prostredníctvom vedeckej grantovej agentúry VEGA.

Vedci pokladajú svoju prácu za poslanie, dnes ju však vykonávajú za dvojnásobok minimálnej mzdy.

Vedeckí pracovníci protestovali za lepšie podmienky pre vedu na Slovensku
6
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Veda chce žiť! Protest na Námestí slobody
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM