Nina Táborská Samospráva

Viete kto sú inšpektori verejného poriadku? Pozor, možno majú na muške aj vás

Štyria inšpektori verejného poriadku sú každý deň a za každého počasia v teréne, dokumentujú všetky prehrešky voči čistote a poriadku a následne o zisteniach informujú príslušné oddelenia mestskej časti, mestské firmy a políciu. Takýto inpešktori sú aj v bratislavskej Petržalke.

Ilustračný obrázok k článku Viete kto sú inšpektori verejného poriadku? Pozor, možno majú na muške aj vás
Zdroj: TASR

Tiež dohliadajú na čistotu a dočisťovanie v kontajnerových stanovištiach a v ich okolí a upozorňujú na nedostatky správcov bytových domov a spoločnosť OLO, a. s.

„Pri jarnom a jesennom upratovaní, kedy mestská časť pristavuje veľkokapacitné kontajnery, dohliadajú na ich správne umiestnenie, korektné napĺňanie a bezpečný odvoz,“ vysvetlila Michaela Platznerová z Oddelenia komunikácie s verejnosťou na miestnom úrade v Petržalke.

Okrem toho upozorňujú nezodpovedných majiteľov psov na ich povinnosť odstraňovať psie exkrementy z verejných priestranstiev a dohliadajú na pravidelné dopĺňanie vreciek na smetných nádobách na to určených. Zistené nedostatky riešia na mieste dohovorom alebo uložia porušovateľovi termín na odstránenie nedostatkov a skontrolujú ich plnenie.

Tiež sa venujú kontrole stavu dopravného značenia a technickému stavu motorových vozidiel. „Stáva sa nám, že obyvatelia na nás volajú políciu, keď kontrolujeme vozidlá odstavené na parkoviskách alebo chodníkoch. Hneď potom však píšu na úrad, že im pod oknami parkuje nejaký vrak,“ opisuje aj druhú stranu svojej práce jeden z inšpektorov a dodáva: „Podozrivé autá kontrolujeme aj v zime popri preverovaní zjazdnosti komunikácií pre motorové vozidlá, ako aj chodníkov pre chodcov. Potom upozorníme majiteľov alebo správcov aby sneh odhrnuli. Na takú veľkú plochu je nás však zúfalo málo.“

Každým podnetom, ktorý inšpektori na svojich pravidelných pochôdzkach zdokumentujú, sa zaoberá príslušné oddelenie petržalskej samosprávy. Vedúci oddelení vyhodnocujú zistenia a rozhodujú o spôsoboch ich odstránenia.

„Petržalčania majú na internetovej stránke k dispozícii telefonický a mailový kontakt na „svojho“ inšpektora spolu so zoznamom ulíc, ktoré pravidelne kontroluje,“ uviedla Platznerová.

„Vítame podnety obyvateľov, ktoré nám zašlú priamo alebo prostredníctvom stránky odkazprestaros­tu.sk. Každý obratom preveríme a operatívne riešime, prípadne upozorníme kompetentných,“ uviedol starosta Vladimír Bajan a dodávl: „Mrzí ma len, že veľa podnetov svedčí o naštrbených susedských vzťahoch, občianskej intolerancii a nedostatku lokálpatriotizmu,“ uzavrel.

Prečítajte si tiež: „Chceme mať v uliciach čisto ako doma! odkazuje petržalský starosta Bajan“: http://bratislava.dnes24.sk/…bajan-203268

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM