Nina Táborská Kultúra

Viete, kde sa dopestovalo najviac marhúľ v krajine? Dnes už zabudnutá tradícia opäť ožije v Petržalke

Starí Petržalčania patrili k vychýreným pestovateľom a dodávateľom marhúľ. Ligetfalu, Engerau - dnešná Petržalka, bola známa najmä tým, že sa tu ročne dopestovalo obľúbeného ovocia najviac v krajine. Táto tradícia sa vráti už o pár dní v podobe marhuľových slávností.

Ilustračný obrázok k článku Viete, kde sa dopestovalo najviac marhúľ v krajine? Dnes už zabudnutá tradícia opäť ožije v Petržalke
Zdroj: TASR

Mnohým, nielen Petržalčanom, ostali v spomienkach marhuľové sady, ktoré pokrývali územie dnešnej Petržalky. Pre mladšie generácie je táto skutočnosť asi ťažko predstaviteľná. Predošlé generácie sa však tejto tradícii naplno venovali, pestovali najmä odrody Kečkemét a Wachau.

Marhuľové slávnosti chcú na túto dnes už zabudnutú tradíciu nadviazať a rovnako tak oživiť zvyklosti, ktoré boli kedysi súčasťou života starých Petržalčanov. „Prínosom pre obyvateľov či samotnú mestskú časť je obnovenie, udržanie a obohatenie kultúrnych tradícií, stmelenie miestnej komunity formou aktívnej a pravidelnej spolupráce a komunikácie a oživenie pôvodných zvyklostí v regióne," informujú organizátori.

Už v sobotu si budete môcť vybrať z kvalitných marhúľ rôznych druhov od slovenských prvovýrobcov, pochutnať si na tradičných marhuľových jedlách akými sú marhuľové gule, koláče a rôzne čerstvé pečivá. Osvieži vás marhuľová zmrzlina či sorbet, marhuľové šťavy, džúsy a sirupy a tých náročnejších možno poteší známa barack pálenka alebo marhuľové víno. Nájdete tu však aj kozmetiku a iné výrobky z marhúľ.

Okrem sladkých pochúťok vás čaká aj bohatý program:

Detské divadlo ZANZARA: 14.00 – 15.00 h

Prezentácie historického šermu: 14.00 – 20.00 h

Country music: 15.00 – 17.00 h

Templári z hradu Bagras: 17.00 – 17.30 h

Súťaž v jedení marhúľ: 17.30 – 17.45 h

Oficiálny príhovor + vyhodnotenie súťaží: 17.45 – 18.00 h

B-SWING tančiareň: 18.00 – 20.00 h

Skupina LOJZO: 20.00 – 21.30 h

Deti poteší maľovanie na tvár, kúzelník Talostan od 15:00 hodiny a v rovnakom čase sa budú môcť zapojiť do rôznych súťaží. Okrem toho vás čaká aj Viktoriánska lukostreľba – súťaž v streľbe z luku do marhule, stánok Bratisky s oblečením s nápisom Petržalka či modranské vinárstvo Víno Klimko.

„Prvým ročníkom Petržalských marhuľových slávností chceme vrátiť Petržalke časť jej kultúrno-historickej identity. Bolo by skvelé, keby sa v spolupráci s Petržalskou samosprávou podarilo v budúcnosti na vhodnom mieste založiť vzorový komunitný marhuľový sad, kde by sa potom mohli realizovať ďalšie aktivity na propagáciu fenoménu pestovania marhúľ v Petržalke," povedal pre Bratislava24.sk Maroš Mačuha, riaditeľ Bratislavského okrášľovacieho spolku.

Podujatie sa uskutoční pod záštitou starostu Vladimíra Bajana a Michala Radosu, vicestarostu mestskej časti Bratislava – Petržalka. Organizátormi podujatia sú Martin Jóna, Michal Radosa a Maroš Mačuha z Bratislavského Okrášľovacie Spolku/ Art design project. Podujatie začína v sobotu o 14:00 na Námestí Republiky.

Marhuľové slávnosti v Petržalke
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM