Nina Táborská Rôzne

Viete čo sa deje v Pentagóne? Nízkoprahové centrum MIXáčik dostane novú tvár

MIXklub a MIXáčik. Dve nízkoprahové centrá, ktoré poskytujú otvorený a bezpečný priestor ohrozeným deťom, mladým ľuďom ale i rodinám. Poskytujú pomoc pre tých, ktorí prekonávajú náročné životné situácie, vytvárajú podmienky pre zmysluplné trávenie voľného času a vzdelávanie.

Ilustračný obrázok k článku Viete čo sa deje v Pentagóne? Nízkoprahové centrum MIXáčik dostane novú tvár
Zdroj: Dnes24.sk

Mixáčik je nízkoprahové rodinné centrum, ktoré navštevujú najmä deti do 6 rokov, ich rodičia, blízki príbuzní. Pre kvalitnú odbornú prácu bolo potrebné rekonštrukciou vytvoriť väčší spoločný priestor.

„MIXklub a MIXáčik spĺňajú funkciu primárnej prevencie drogových závislostí a zároveň funkciu sekundárnej prevencie negatívnych sociálno – patologických javov. V miestnej komunite pracujeme s deťmi nepretržite už 15 rokov a naše ciele sú dlhodobého charakteru,“ vysvetľuje nám Alena Synková, riaditeľka Detského fondu Slovenskej republiky

K negatívnym sociálno – patologickým javom nemusia patriť len drogové experimenty, ale aj záškoláctvo, vandalstvo či trestná činnosť detí a mladistvých.

V roku 2012 sa Detskému fondu Slovenskej republiky podarilo kúpiť vlastné priestory v Petagóne, čo predstavuje veľkú výhodu ako pre pracovníkov tak aj pre ľudí, ktorí dnes centrá navštevujú. To, že sa priestory nachádzajú priamo v Pentagóne totiž umožňuje pracovať tam, kde klienti žijú a trávia všetok čas.

„Súčasný priestor nebol dostatočne veľký pre prichádzajúcich klientov na poskytovanie sociálnych služieb, poradenstva a voľnočasových aktivít v takom rozsahu a kvalite, ako by sme si priali. Zbúraním dvoch krajných priečok sa vytvorí nový a hlavne väčší priestor,“ hovorí Synková.

Zväčšený priestor poskytne zvýšenie kvality poskytovaných služieb a tiež väčší komfort. Ako ďalej Synková vysvetľuje, „prácu vo väčšom priestore máme odskúšanú a máme s ňou dobré skúsenosti.“

Väčší priestor bude pozostávať z časti pre oddych, pracovné a vzdelávacie aktivity a priestor pre hru – herňu. Vytvorí sa tak predpoklad pre skvalitnenie odbornej práce s deťmi a ich rodičmi, a tiež sa zvýši hygienická úroveň a bezpečnosť priestoru.

Detský fond Slovenskej republiky

Je o bčianske združenie založené v roku 1990, ktoré konkrétnymi aktivitami chráni práva dieťaťa. Pomáha hlavne deťom so zdravotným postihnutím prispievaním na kompenzačné pomôcky – Konto Bariéry, pomáha sociálne ohrozeným skupinám – Mixklub – nízkoprahové centrum pre deti, Mixáčik – nízkoprahové rodinné centrum, organizuje aktivity na pomoc rodinám s deťmi s poruchami pozornosti, hyperaktivity a poruchami správania – Hyperaktívne deti v rodine.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM