Jakub Haršany Rôzne Správy

Viete, čo sa deje s odpadom po tom, čo ho vyhodíte do kontajnera?

Obyvatelia hlavného mesta vyprodukujú ročne viac ako 150-tisíc ton odpadu. Obrovské množstvo z tohto odpadu však nachádza opätovné využite.

Ilustračný obrázok k článku Viete, čo sa deje s odpadom po tom, čo ho vyhodíte do kontajnera?
6
Galéria
Zdroj: OLO a.s.

Výsadné postavenie v celom odpadovom hospodárstve Bratislavy má spoločnosť OLO a.s., ktorej poslaním je zabezpečovať kvalitné a efektívne služby v oblasti odvozu a likvidácie komunálneho a drobného stavebného odpadu. Jednou z priorít spoločnosti je aj dlhodobý program na podporu triedeného zberu.

Opätovné využitie odpadu

V roku 2015 bolo do prevádzok spoločnosti OLO a.s. dovezených cez 158-tisíc ton odpadu, z čoho takmer 6-tisíc tvorilo sklo a viac ako 4-tisíc ton odpadu boli plasty. Toto obrovské množstvo nekončí len na skládkach, ale má aj opätovné využitie.

Z modrých kontajnerov, ktoré sú určené na papier, sa na triediacej linke ručne vytriedia jednotlivé druhy – noviny, časopisy, lepenka, kartóny či špinavý papier. „Následne sa jednotlivé druhy papiera lisujú a odvážajú na ďalšie spracovanie, ktorým sa vyrábajú ďalšie výrobky ako toaletný papier, noviny, kancelársky papier, krabice alebo zošity,“ pre Bratislava24.sk povedala hovorkyňa spoločnosti OLO a.s. Beáta Humeniková.

Doplňujúcim triedením prechádza aj sklo zo zelených kontajnerov. Vytriedené sklo sa odváža na ďalšie spracovanie do sklární.

Zdroj: OLO a.s.

Vyrábajú elektrinu

Plasty zo žltých kontajnerov sa odvážajú na triediacu linku, kde sa ručne dotrieďujú podľa farieb. Roztriedené druhy plastov sa lisujú do balíkov a odvážajú na ďalšie spracovanie. „Výsledkom recyklácie plastov je tzv. regranulát – surovina na výrobu nových plastov v podobe malých guľôčok, ktoré sa zohrievajú a vtláčajú do foriem,“ informuje Humeniková. Z PET fliaš sa vyrábajú nové PET fľaše a z plastových vrecúšok, fólií a tašiek nové fólie.

Zmesový odpad z čiernych kontajnerov sa odváža do spaľovne odpadu. Tam sa odpad energeticky zhodnocuje.

Spaľovaním tuhého komunálneho odpadu, ktorý už nie je možné inak zužitkovať, sa vyrába teplo a elektrina. Teplo získané spálením odpadu sa využíva na výrobu pary.

„Časť tepla sa využije pre vlastnú spotrebu technológie spaľovne a zvyšok sa použije na výrobu elektriny. Časť elektriny vyrobenej pri spaľovaní odpadu je využitá pre pokrytie technologickej a netechnologickej vlastnej spotreby v areáli spaľovne a zvyšok je prostredníctvom podzemného káblového vedenia dodávaný do rozvodnej siete,“ dodala hovorkyňa s tým, že spálením odpadu sa vyrobí elektrina asi pre 22-tisíc domácností.

Odvoz a likvidácia odpadu
6
Galéria
Zdroj: OLO a.s.
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM