Rôzne Správy

VIDEO + FOTO: Študenti majú dôvod na radosť. Zrekonštruovaná je ďalšia časť internátu Horský park

Počas rekonštrukcie bloku B boli kompletne vymenené rozvody tepla a vody, elektroinštalácia, internetové rozvody, svietidlá, podlahy, dvere a okná v izbách a v spoločných priestoroch.

Zdroj: Dnes24.sk

K 31. decembru 2018 bolo z celkovej sumy 20 miliónov eur, ktoré boli vlani určené na rekonštrukciu vysokoškolských internátov, využitých zhruba 39 percent. Poznamenala to vo štvrtok počas otvorenia jedného zo zrekonštruovaných blokov Študentského domova (ŠD) Horský park, ktorý patrí Ekonomickej univerzite v Bratislave, ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS).

Vynovený internát

„Prostriedky, ktoré školy nemohli vyčerpať z rôznych technických a prevádzkových príčin, sa im presúvajú do tohto roka,“ poznamenala Lubyová. Pripomenula, že na obnovu vysokoškolských internátov je vyčlenených v tomto roku ďalších 30 miliónov eur. Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) rekonštrukcia vysokoškolských internátov napreduje. „Prostriedky na tento účel sú buď na účtoch vysokých škôl, alebo na účte ministerstva financií v Štátnej pokladnici a budú stále k dispozícii,“ povedal Kažimír.

Rektor Ekonomickej univerzity Ferdinand Daňo podotkol, že obnovu internátu realizuje univerzita už niekoľko rokov po jednotlivých etapách. „Na rekonštrukciu tohto bloku a na ďalšie aktivity súvisiace so skvalitňovaním podmienok pre študentov sme využili jeden milión eur, ktoré sme dostali z dotácie ministerstva školstva,“ povedal Daňo. Z tejto sumy boli a sú postupne financované investičné akcie ako napríklad rekonštrukčné práce v ŠD Horský park, zakúpenie interiérového vybavenie pre ŠD Ekonóm, ŠD Horský park a pre internáty na Starohájskej ulici.

Opravia aj ďalší blok

„Počas rekonštrukcie bloku B v ŠD Horský park boli kompletne vymenené rozvody tepla a vody, elektroinštalácia, internetové rozvody, svietidlá, podlahy, dvere a okná v jednotlivých izbách a v spoločných priestoroch. Aktuálne je vyhlásené verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa rekonštrukčných prác aj na blok A tohto študentského domova,“ doplnila riaditeľka Centra univerzitných a podnikateľských služieb Ekonomickej univerzity v Bratislave Helena Kuchyňková.

Financie môžu univerzity získať aj prostredníctvom EPC projektov, cieľom ktorých je zvýšiť energetickú efektívnosť budov. Ekonomická univerzita je pilotnou, ktorá sa pustila do prípravy EPC projektov, zrekonštruovať chce takto jednu budovu.

ŠD Horský park, prezývaný aj Hopa, začali stavať ešte počas druhej svetovej vojny, prístupný verejnosti bol od októbra 1948. Tvorí ho sedem blokov, v ktorých je počas akademického roka ubytovaných viac ako 380 študentov v 245 izbách.

V roku 2018 bolo na rekonštrukciu internátov verejných vysokých škôl vyčlenených 20 miliónov eur a začala sa tak najrozsiahlejšia rekonštrukcia ubytovacích zariadení v histórii krajiny. Ďalších 30 miliónov eur budú môcť využiť univerzity na obnovu študentských domovov v rokoch 2019 a 2020, uviedol v máji 2018 premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Internát Horský park
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM