Rôzne

Vianočný strom na Hlavnom námestí: Ľudia tvrdia, že je tam priskoro. Pozrite sa, kedy ho stavali v predchádzajúce roky

„Nie je trošku skoro?“ pýtala sa naša čitateľka Alena v reakcii na pondelňajšie osadenie vianočného stromu na Hlavnom námestí. A nebola jediná, mnohí reagovali na 13-metrový smrek začudovane či šokovane. Pátrali sme preto v archívoch, ako to bolo v minulosti.

Ilustračný obrázok k článku Vianočný strom na Hlavnom námestí: Ľudia tvrdia, že je tam priskoro. Pozrite sa, kedy ho stavali v predchádzajúce roky
Zdroj: TASR

Strom slávnostne rozsvietia až pri štarte vianočných trhov, no inštalujú ho vždy o čosi skôr, práve kvôli tomu, aby mohli postaviť trhovnícke stánky. Čo sa ale kritiky samosprávy po uverejnení nášho článku týka, zdá sa, že ľudská pamäť je selektívna a nespoľahlivá.

Strom na Hlavnom námestí vztyčuje samospráva ostatné roky vždy v podobnom čase.

  • Vlani mohutnú jedľu inštalovali 8. novembra.
  • Pred dvomi rokmi pricestoval vianočný strom do centra Bratislavy v podobnom čase, 9. novembra.
  • V roku 2010 rozosvecoval vianočný strom primátor Andrej Ďurkovský 20. novembra, no osadili ho dokonca skôr ako tohto roku – už 2. novembra.
  • No a v roku 2007 strom na námestie priniesli tiež 8. novembra.

Bonus z archívu

Pri hľadaní sme objavili aj ďalšie krásne historické fotky. Žiaľ, nevieme presne, kedy stromy inštalovali. Vzhľadom na to, že ide o skutočne unikátne zábery, zaradili sme ich do našej fotogalérie aj napriek tomu.

V archíve TASR sme našli fotografiu z roku 1948, kedy vianočný stromček pred budovou Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí slávnostne rozsvietili 5. decembra.

Na inej archívnej snímke vtedajší primátor Bratislavy Ladislav Martinák slávnostne odovzdal vianočný strom na Námestí SNP v Bratislave až 19. decembra 1969.

Vianočné stromy v Bratislave: Aké to bolo v minulosti
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM