Nina Táborská Rôzne

Vianočný stromček už stojí na Hlavnom námestí. Slávnostne sa rozsvieti na otvorení vianočných trhov

Na Hlavnom námestí v stredu dopoludnia už osadili vianočný stromček. Smrek obyčajný, ktorý je vysoký viac ako 13 metrov našli po dlhom hľadaní v jednej zo záhrad v bratislavských Rusovciach. Majiteľ ho mestu daroval. Podľa riaditeľa Mestských lesov je nájsť vhodný stromček každoročný boj.

Ilustračný obrázok k článku Vianočný stromček už stojí na Hlavnom námestí. Slávnostne sa rozsvieti na otvorení vianočných trhov
Zdroj: Dnes24.sk

Možno si niektorí z vás hovoria, že osadenie stromčeka začiatkom novembra je priskoré. Ide však o to, že neskôr sa v centre začínajú chystať vianočné stánky a so žeriavom by sa tam už pracovníci nedostali, rovnako tak by to pri veľkosti stromčeka bolo nebezpečné.

Vianočné trhy tento rok štartujú 21. novembra. Stromček sa začne ozdobovať pár dní pred ich začatím, aby sa otvorením trhov mohol slávnostne rozsvietiť.

Každoročný kolotoč

Vianočný stromček sa hľadá celý rok. Hneď, ako sa skončia jedny Vianoce, už sa začínajú v meste obhliadať po ďalšom vianočnom strome.

Ako pre Bratislava24.sk potvrdil riediteľ Mestských lesov v Bratislave Vladimír Kutka, „zohnať pekný strom, ktorý by bol vhodný je neľahká práca. Je to každoročný kolotoč, ktorým sa trápime. Výšku by mal mať minimálne 12 metrov, musí byť súmerný a pravdaže páčiť sa ľuďom. Väčšinou hľadáme smreky obyčajné alebo smreky pichľavé.“

Dva v jednom

Podľa jeho slov je tohtoročný vianočný stromček vysoký 13 metrov a starý približne 31–35 rokov. „Korba na ktorej sme ho priviezli mala 12,5 metra a stromček pretŕčal, takže odhadujeme 13 až 13,5 metra. Ide o smrek obyčajný,“ dodal Kutka.

„V Rusovciach mal majiteľ hneď dva vhodné stromy. Ten, ktorý sme osadili, bol síce o trochu menší, no krajší, súmernejší a mal zelenšie ihličie. V Bratislave však možno napokon budú obidva,“ podotkol riaditeľ. Druhý strom by podľa jeho slov mohol stáť na Hviezdoslavovom námestí. „Ponúkli sme ho Starému Mestu,“ dodal na záver.

Vianočný stromček však nie je jediný, ktorý dnes pribudol v bratislavskom Starom Meste. Na Hviezdoslavovom námestí sa už začalo stavať verejné klzisko.

Osadenie vianočného stromčeka na Hlavnom námestí
11
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM