Rôzne

Vianočnú náladu do nemocníc pomôžu priniesť zdravotní klauni

V službe bude 34 profesionálnych zdravotných klaunov, ktorí až do Silvestra navštívia 25 detských oddelení nemocníc a zariadení pre seniorov.

Ilustračný obrázok k článku Vianočnú náladu do nemocníc pomôžu priniesť zdravotní klauni
Zdroj: TASR

„Čas strávený v nemocnici počas Vianoc je pre deti aj dospelých ešte traumatizujúcej­ší,“ hovorí zdravotný klaun Pavel Mihaľák a umelecký riaditeľ občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors.

Zlepšujú náladu

Klauni sa deťom a seniorom na Vianoce podľa neho snažia zlepšiť náladu napríklad tým, že u nich hľadajú radu, ako vtipne vyzdobiť stromček.

Alebo ako zabaliť nadrozmerný darček pomocou toaletného papiera či pripraviť vianočný koncert a využiť pritom veci dostupné v nemocničnej izbe.

Úsmev napriek úrazu

Malý Šimonko mal pred niekoľkými rokmi úraz, pre ktorý musel tráviť Vianoce v nemocnici.

„Keď sa v nemocnici na Štedrý deň objavili klauni s dobrou náladou, hudbou, empatiou a láskou, Šimonko sa prvýkrát od úrazu zasmial. Aj napriek tomu, že sme boli v nemocnici, odrazu sa nám vrátila vianočná nálada a dodnes na to radi spomíname,“ povedala Šimonkova mama.

Radosť a smiech

Zdravotní klauni prinášajú radosť a smiech do nemocníc a seniorských zariadení pravidelne po celý rok. Ich návštevy sú založené na improvizácii.

Ako povedala Martina Dobšinská Novomestská z OZ Červený nos Clowndoctors, intenzívne sa vzdelávajú, aby dokázali reagovať na konkrétnu situáciu podľa nálady, zdravotného stavu alebo veku pacienta.

Výsledkom má byť zlepšenie nálady všetkých prítomných, teda detí, rodičov aj zdravotného personálu.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM