Rôzne

Veterná smršť spôsobila výpadok elektriny, meškanie vlakov a ovplyvnila migráciu vtáctva

Uplynulá nedeľa potrápila viaceré záchranné zložky po celom Slovensku. Následky odstraňujú aj počas dnešného dňa.

Ilustračný obrázok k článku Veterná smršť spôsobila výpadok elektriny, meškanie vlakov a ovplyvnila migráciu vtáctva
8
Galéria
Zdroj: TASR

Silný vietor, ktorý sa v nedeľu (29. októbra) prehnal viacerými miestami na Slovensku, ochromil železničnú dopravu, veterná smršť spôsobila výpadok elektrickej energie na viacerých miestach a popadané stromy a konáre zablokovali viaceré cesty.

Veterná smršť

Z dôvodu bezpečnosti v hlavnom meste uzatvorili urnový háj krematória i mestské cintoríny, takisto zatvorili bratislavskú ZOO. V Malackách z dôvodu bezpečnosti uzavreli Zámocký park.

Silný vietor strhol v bratislavskom Lamači časť strechy z budovy, v ktorej sídli súkromná ZŠ a MŠ Marie Montessori. Na mieste v blízkosti lamačského zimného štadióna zasahovali hasiči, polícia tiež uzavrela Borinskú ulicu a odklonila premávku.

Výpadok elektriny

Extrémne silný vietor spôsobil na západnom Slovensku na viacerých miestach výpadok elektrickej energie. Bratislava bola medzi najviac postihnutými oblasťami. Západoslovenská distribučná pokračuje druhý deň v odstraňovaní kalamitného stavu, ktorý vznikol na západnom Slovensku vplyvom silného vetra. Informuje o tom na svojom webe, kde nájdete aj informácie o približnom čase odstránenia poruchy na konkrétnej ulici.

„Výpadkom elektrickej energie bolo celkovo postihnutých vyše 190 000 odberných miest. Najviac boli zasiahnuté oblasti Bratislavy, Trenčína, Trnavy, Partizánskeho a Senice,“ informuje Západoslovenská distribučná. Na odstránení porúch pracujú pohotovostné zložky spoločnosti nepretržite, pričom niektoré poruchy si vzhľadom na svoj rozsah vyžadujú dlhší čas na opravu a súčinnosť viacerých pohotovostných zložiek. Väčšina porúch by mala byť odstránená v priebehu dnešného dňa.

Uzavreté cintoríny

Urnový háj krematória a cintoríny v Bratislave, ktoré má vo svojej správe Marianum, boli v nedeľu uzatvorené. Počas nedeľňajšej víchrice tu spadlo 12 stromov a množstvo veľkých hrubých konárov a haluzín.

Od dnešného dňa sú cintoríny v správe Marianum opäť otvorené pre verejnosť.

Spadnuté stromy

Hlavné mesto zabezpečilo vzhľadom na vydané výstrahy pohotovostné služby pracovníkov pre odstraňovanie prípadných škôd. Pohotovostné čaty v nedeľu odstraňovali zvyšky stromov po zásahu hasičov na Ceste mládeže, Pionierskej, Dolnozemskej a v Mlynskej doline. V pondelok zasahovali pri poškodenom provizórnom plote na Panónskej ceste.

Verejnosť môže upozorniť magistrát na popadané stromy, konáre či iné škody, ktoré spôsobil silný vietor na dispecing@bratislava.sk, +421 259 356 761, +421 259 356 7­86 alebo na 0902 985 887.

Aj v bratislavskej Petržalke odstraňujú následky víchrice, prednostne pred zdravotníckymi zaradeniami, škôlkami a ďalšími dôležitými inštitúciami. Na vyvrátené stromy či popadané veľké konáre môžu Petržalčania upozorniť mailom na zuzana.juhasova@petrzalka.sk.

Meškanie vlakov

Silný vietor zapríčinil v priebehu nedele krátkodobú či dlhšie trvajúcu neprejazdnosť celkovo 13 úsekov železničných tratí, postihnuté bolo najmä Záhorie. Premávku zablokovali spadnuté stromy priamo na trať, ale aj časti stromov, ktoré popadali na trakčné vedenie. Cestujúci tak museli počítať s výrazným zdržaním niektorých vlakov vrátane medzinárodných rýchlikov.

Osobná železničná doprava je na Slovensku podľa Železničnej spoločnosti Slovensko už stabilizovaná a postupne sa obnovila na celom území Slovenska.

Migrácia vtáctva

Silný vietor spôsobil aj spomalenie vtáčieho sťahovania. Vtáky čakajú, kým sa podmienky zlepšia, aby mohli v ceste pokračovať. Slovensko je migračnou križovatkou pri ceste sťahovavých vtákov na zimoviská v južnejších oblastiach. V súčasnosti tiahnu naším územím druhy ako oriešok obyčajný, králik zlatohlavý, sýkorka uhliarka, sýkorka veľká, červienka obyčajná, drozd červenkastý, vrchárka modrá či strnádka trstinová.

Migrujúcemu vtáctvu možno podľa ornitológov pomôcť prikrmovaním, vhodné sú slnečnica, zrno či rozpolené jabĺčka.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM