Rôzne Správy

V nedeľu radšej zostaňte doma. Bratislavou sa preženie víchrica

Celé územie Slovenska zasiahne v nedeľu silný vietor. Meteorológovia vydali v tejto súvislosti výstrahu najvyššieho stupňa.

Ilustračný obrázok k článku V nedeľu radšej zostaňte doma. Bratislavou sa preženie víchrica
28
Galéria
Zdroj: TASR

Mimoriadne silný vietor v nedeľu 29. októbra zasiahne celé územie Slovenska. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal aj výstrahy najvyššieho, 3. stupňa.

Výstraha 3. stupňa

Najvážnejšia situácia v osídlených oblastiach sa očakáva na juhozápade Slovenska. V okresoch Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec a Dunajská Streda by mala rýchlosť vetra dosiahnuť 105 až 115 kilometrov za hodinu. Podľa Beaufaurtovej stupnice ide v takomto prípade o víchricu. Výstraha 3. stupňa SHMÚ platí pre uvedené okresy v nedeľu od 9:00 do 16:00 hod.

Najvyššiu rýchlosť, miestami v nárazoch 160 až 180 kilometrov za hodinu, by mal podľa meteorológov vietor dosiahnuť na horách v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Tvrdošín. Aj v tomto prípade vydal SHMÚ najvyššiu možnú výstrahu, s platnosťou od 9:00 do 18:00 hod. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká, pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká,“ varujú meteorológovia.

Silný vietor zafúka aj v ďalších krajoch Slovenska. Pre územie Trenčianskeho, Žilinského, Trnavského, Nitrianskeho kraja a okresy Košice – okolie a Rožňava platí výstraha 2. stupňa od 9:00 do 18:00 hod. Vietor by tam mal dosiahnuť rýchlosť 85 až 105 km/h.

Ako SHMÚ informuje na sociálnej sieti, silný vietor v nedeľu nezasiahne len naše územie, ale aj okolité krajiny. Nárazy vetra viac ako 100 km/h očakávajú meteorológovia v Česku, Nemecku, Rakúsku, Poľsku či v Maďarsku.

Ilustračný obrázok

Búrková spúšť, Bratislava 10. august 2017
28
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM