Samospráva

Verejné toalety sa budú hľadať o čosi ľahšie. Na zrevitalizovanom nábreží pribudli tri

Staré Mesto sa chce kvalitou a ponukou služieb zasa o čosi priblížiť centrám vyspelých európskych metropol.

Ilustračný obrázok k článku Verejné toalety sa budú hľadať o čosi ľahšie. Na zrevitalizovanom nábreží pribudli tri
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Bratislavčanom a návštevníkom hlavného mesta sa budú hľadať verejné toalety o čosi ľahšie. Už o niekoľko dní by mala byť totiž v prevádzke trojica automatických toaliet, do toho rátajúc jednu pre telesne postihnutých, na bratislavskom nábreží.

Tie sú vrátane úprav terénu, orezov stromov a výsadby kvetov súčasťou revitalizácie nábrežnej promenády a samospráva Starého Mesta ich vybudovala aj v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade EÚ. Uviedla staromestská hovorkyňa Nora Gubková.

„Ich inštalácia a uvedenie do prevádzky bude spolu s DPH stáť 60-tisíc eur, ktoré sa uhradia z balíka vyčleneného vládou,“ povedala Gubková. Ide pritom o milión eur, ktoré staromestská samospráva dostala ako dar od spoločnosti Transpetrol a boli účelovo viazané uznesením vlády SR. O ich prevádzku sa bude na základe zmluvy s hlavným mestom starať spoločnosť JCDecaux.

V pláne sú i ďalšie

Mestská časť na svojej webovej stránke zároveň píše, že postupne by chcela budovať nové verejné toalety aj v ďalších častiach mesta. Staré Mesto sa tým chce kvalitou a ponukou služieb zasa o čosi priblížiť centrám vyspelých európskych metropol.

Na otázku, na ktorých miestach sa do budúcna plánujú takéto verejné toalety vybudovať, hovorkyňa odpovedala, že je o tom predčasné hovoriť. „Nakoľko vytypované lokality schvaľuje okrem iných napríklad aj Krajský pamiatkový úrad,“ vysvetlila Gubková.

O použití finančných prostriedkov, ktoré dostala mestská časť v súvislosti s predsedníctvom, vypracoval staromestský úrad materiál, ktorým informoval miestnych poslancov na ostatnom rokovaní zastupiteľstva. Podľa neho sa z peňazí financujú predovšetkým opravy chodníkov a ciest, revitalizácia zelene, výmena smetných košov, spomínané nové toalety či zabezpečenie wifi v centre mesta.

Poslanci však požiadali starostu Radoslava Števčíka, aby materiál do júnového zastupiteľstva podrobnejšie rozpracoval, keďže sa im zdal nedostatočne vypracovaný a odôvodnený.

Čítajte tiež: Staré Mesto opravilo časť historickej dlažby na Klariskej. Na rade sú ďalšie ulice

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM