Adriana Banásová Rôzne

Verejná diskusia pre garáže pri Justičnom paláci

Pre podzemné garáže pri Justičnom paláci sa bude konať v utorok (16.6.) o 17.00 h v bratislavskom Primaciálnom paláci verejná diskusia. Zúčastní sa na nej hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad, architekti z ateliérov Compass a Labak a zástupcovia investora – Krajského súdu v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Verejná diskusia pre garáže pri Justičnom paláci
Zdroj: TASR

Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Proti budovaniu podzemných garáží pri Justičnom paláci bojujú obyvatelia okolitých domov i aktivisti. Tí vlani spustili petíciu, pod ktorú sa podpísalo viac ako 3600 ľudí. Tento rok v apríli ju mestskí poslanci zobrali na vedomie a zhodli sa na potrebe zvolania verejnej diskusie. Bratislavská samospráva o to požiadala krajský súd ešte koncom minulého roka.

Aktivisti sa totiž sťažovali na to, že zámer vybudovať podzemné garáže nikto s verejnosťou nekonzultoval.

Predseda krajského súdu Ľuboš Sádovský mestu v januári uviedol, že zámer je ešte len vo fáze ideového návrhu a ide sa hľadať urbanisticko-architektonické riešenie. Sľúbil mu však, že sa budú v čo najširšej miere snažiť akceptovať oprávnené požiadavky občanov a plne spolupracovať už od počiatočnej fázy realizácie s dotknutými samosprávnymi orgánmi.

Minulý rok v novembri pritom nadobudla účinnosť zmluva, ktorou hlavné mesto krajskému súdu na 25 rokov prenajalo vyše 5200 štvorcových metrov parciel na Záhradníckej ulici. Nájom na 25 rokov je za symbolické jedno euro ročne.

Mesto môže od zmluvy odstúpiť

Krajský súd argumentuje tým, že podzemné parkovisko potrebuje, pretože nedokáže riadne zabezpečiť dostupnosť služieb verejnosti, väčšina ľudí totiž do lokality príde autom. Verejnosť sa však bojí ničenia parku i množstva áut, hoci nájomná zmluva ukladá súdu zachovať alebo dobudovať parčík i fontány v dnešnom rozsahu. Aktivisti nepovažujú ale zeleň v substráte na streche garáže za plnohodnotnú.

Garáže schválili vlani mestskí poslanci a bývalé vedenie mesta podpísalo nájomnú zmluvu. Samospráva má však niekoľko možností, ako od nej odstúpiť. Poslanci schválili garáže bez predloženého investičného zámeru. Ten musí podľa zverejneného dodatku k nájomnej zmluve krajský súd predložiť na posúdenie a odsúhlasenie mestu do konca júna tohto roka. Mesto ho potom musí odsúhlasiť do konca roka 2017.

Do konca roka 2018 následne musí byť vydané územné rozhodnutie na realizáciu podzemných garáží, do konca roka 2020 zase stavebné povolenie a do konca roka 2023 kolaudačné rozhodnutie. Ak sa niektorý bod nedodrží, Bratislava môže od zmluvy odstúpiť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM