Veľkonočné inšpirácie: Vyskúšajte nátierky, ktoré vám spôsobia "nebíčko" v ústach
Veľká noc sa väčšinou točí okolo vajíčok a údeného mäska. Prečo si však slávnostné "meníčko" nespestriť lahodnými nátierkami!
Výhodou nátierok je, že si ich môžete predpripraviť. Pokojne aj deň pred konzumáciou. V deň D stačí, ak budete mať nakúpené obľúbené pečivo, na ktoré si niektorú z lahodných nátierok natriete. Samozrejme, nezabudnite na zdravú dobrú jarnú zeleninku.
Za necelých 15 minút si môžete pripraviť niektorú z týchto lahôdok.
Tvarohová nátierka
Ingrediencie:
250 g jemného hrudkovitého tvarohu, 180 g kyslej smotany, 3 lyžice masla, 2 mrkvy, 3 vajcia, cviklové výhonky, 1 lyžica citrónovej šťavy, soľ, čerstvo namleté čierne korenie, 2 lyžičky extra panenského olivového oleja, pečivo
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo. Mrkvu očistíme a nastrúhame, výhonky premyjeme vodou a usušíme kuchynskými utierkami. Tvaroh, smotanu a maslo vymiešame do hladkej hmoty. Pridáme soľ, korenie, citrónovú šťavu, olivový olej, cviklové výhonky a mrkvu, z ktorej zľahka vytlačíme rukami šťavu.
Vajíčka ochladíme v studenej vode, ošúpeme a nastrúhame do nátierky. Všetko poriadne premiešame, podľa chuti dosolíme alebo dokoreníme a podávame s čerstvým pečivom.
Rybičková nátierka
Ingrediencie:
2 ks sardinky v olivovom oleji, 125 g zmäknutého masla, 1 menšia červená cibuľa, 1 odšťavený citrón, štipka soli, čerstvo namleté čierne korenie, čerstvé oregáno
Postup:
Sardinky zbavíme kostrče s kostičkami a dáme ich do misky. Pridáme k nim nakrájané zmäknuté maslo a vidličkou zapracujeme do hladkej hmoty. Cibuľu si nakrájame na čo najmenšie kúsky. K nátierke pridáme šťavu z jedného citróna, soľ, korenie podľa chuti a najemno nakrájanú cibuľu. Napokon pridáme asi za hrsť čerstvého oregana, všetko poriadne premiešame a podávame na čerstvej bagetke.
Nátierka z Camembertu a piva
Ingrediencie:
200 g Camembertu, 100 g masla, 1 lyžička mletej červenej papriky, 1 lyžička mletej rasce, 6 lyžíc svetlého piva, 1 malá žltá cibuľa, soľ, 1 mladá cibuľka aj s cíbikmi, veľké slané praclíky
Postup:
Cibuľu očistíme a nakrájame najemno. Maslo a Camembert izbovej teploty nakrájame na väčšie kúsky a vložíme do mixéra spolu s paprikou a rascou. Vymixujeme hladkú nátierku, do ktorej pridáme 6 lyžíc piva a nasekanú cibuľu. Premiešame a dochutíme soľou. Nátierku posypeme mladou cibuľkou a podávame so slaným praclíkom.
Cviklovo-tvarohová nátierka s čučoriedkami a avokádom
Ingrediencie:
500 g uvarenej cvikle, 250 g jemného odtučneného tvarohu, 2 lyžice bazalkového olivového oleja, 2 lyžičky chrenu, 2 strúčiky cesnaku, šťava z polovičky citróna, za hrsť mix orieškov, soľ, čerstvo namleté farebné korenie, 1 avokádo, za hrsť čerstvých záhradných čučoriedok, bavorský chlieb
Čučoriedky v recepte možno nahradiť hrozienkami. Prípadne avokádo nahradiť hruškou.
Postup:
Cviklu rozmixujeme v mixéri na hustú kašu. Zmiešame ju s tvarohom. Pridáme olej, chren, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu a poriadne premiešame. Dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Oriešky roztlačíme v mažiari (nemusíme úplne, nechávame menšie aj väčšie kúsky). Pridáme ich k do nátierky a opäť premiešame.
Podávame na čerstvom chlebe, príp. inom pečive či hriankach, ozdobené ošúpaným avokádom a čerstvými záhradnými čučoriedkami (môžeme pridať aj čerstvé bazalkové lístky). Pre efekt môžeme zľahka poprášiť kurkumou.
Zdroj: Nin.sk