Adriana Banásová Rôzne

Veľkolepá Grand Prix a oceňovanie na festivale HORY A MESTO. Ako skončili slovenské filmy?

Zahraničná aj slovenská porota sa už po šestnásty krát zišla, aby ocenila tvorbu zameranú na outdoorové a horské filmy. Opäť raz to mala ťažké a opäť raz nevedela z pomedzi premietaných filmov vybrať. Napokon sa v priestoroch Auparku v nedeľu večer rozhodlo a ceny si odniesla aj slovenská tvorba.

Ilustračný obrázok k článku Veľkolepá Grand Prix a oceňovanie na festivale HORY A MESTO. Ako skončili slovenské filmy?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Hlavnú cenu Grand Prix získal americký film Metanoia režiséra Jima Aikmana. Snímka zachytáva životný príbeh jedného z najlepších lezcov v histórii, vizionára Jeffa Lowea, ktorý má na svojom konte niekoľko prvovýstupov, a ktorý v súčasnosti bojuje s nevyliečiteľnou chorobou.

„Výborne prerozprávaný príbeh, ktorý sa divákovi dostane pod kožu, najmä popisom života Jeffa Lowea, ktorý začal veriť vo svoj vlastný mýtus. Výborné zapracovanie športových výkonov a dosiahnutých úspechov hlavného hrdinu a majstrovské použitie archívnych materiálov robí film špeciálnym,“ uviedla medzinárodná porota.

Film má na svojom konte aj Cenu poroty z vancouverského festivalu.

Prečítajte si tiež: Festival Hory a mesto opäť v Bratislave! Najlepšie trháky z Vancouveru si budú môcť diváci pozrieť už v marci

Tri „zlaté“ pre Slovensko

Zahanbiť sa nenechali ani filmy zo slovenských dielní a domov si odniesli rovno tri ceny. V kategórií SKALA zaujal porotu najviac film známeho slovenského dokumentaristu a filmára Pavla Barabáša s názvom Žiť pre vášeň. Celovečerný dokument rozpráva príbeh o dvoch priateľoch, ktorí sa v zimných podmienkach vyberajú po stopách Wieslawa Stanislawskeho do tatranských stien. V padajúcich lavínach i slnečných lúčoch nachádzajú Stanislawského odkaz: „Ak robí človek niečo z hĺbky svojho srdca, robí to najlepšie“.

Ďalšiu cenu sa rozhodla porota udeliť snímke Dušana Bustina LE TOUR. Za silný príbeh v súčasnom filme, ktorý vtiahne diváka do deja autentickými scénami a neštylizovaným slovníkom, ako aj hĺbku, v akej sa film dotkol života človeka pripútaného na vozíček, udelila porota právom CENU LITERÁRNEHO FONDU PRE SLOVENSKÝ FILM.

Bývalý freeridový lyžiar Marián Ligda, ktorý zostal po úraze chrbtice na vozíku, je momentálne svetovou špičkou v SitSkiingu. Film Le Tour je o jeho trojtýždňovom prechode na handbiku naprieč Európou.

Prečítajte si tiež: „Robiť horský festival priamo v horách nie je potrebné, tam tie hory priamo sú. Podstatou je priniesť ich do mesta,“ tvrdí Alan Formánek

Posledná zlatá putovala do rúk Petra Csonku za film s názvom Kostarika – chasing the jaguars. Za film, ktorý sprostredkúva expedíciu na divoké rieky Kostariky, a ktorý by svojou kvalitou a úrovňou obstál aj medzinárodne, si právom autor odnáša Cenu Adidas pre začínajúceho amatérskeho filmára.

„Zobrazenie dobrodružstva v nádhernom športe, a postavy s duchom, v kombinácii s farebnými obrazmi. Z filmu je badateľná výzva pre hlavných aktérov, ktorí zvládli ťažké podmienky, ktoré u nás nie sú natrénovateľné,“ vyhlásili členovia poroty.

Šestnásty ročník festivalu sa začal v stredu 11. marca a nedeľu večer 15. marca ho v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku uzavreli dva bloky víťazných filmov. Počas festivalových dní si mohli návštevníci pozrieť vyše 40 filmov, dvadsať cestloklubových premietaní Kino svet a približne 30 zahraničných aj domácich hostí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM