Nina Táborská Samospráva

Veľké upratovanie? Zdá sa, že kompetentní sa konečne rozhýbali

Po prechádzke Starým Mestom, "srdcom Bratislavy", sme mesto a mestskú časť upozornili na neúnosný stav na Kamennom námestí, Šafárikovom námestí a Kollárovom. Dnes sme sa mestskou časťou prešli znova a to, čo sme videli, nás príjemne prekvapilo. Začalo sa veľké upratovanie?

Ilustračný obrázok k článku Veľké upratovanie? Zdá sa, že kompetentní sa konečne rozhýbali
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Špina, odpad, zničené lavičky, rozbité chodníky, smrad,… Až by človek neveril, že sa prechádza jednou z najvyhľadáva­nejších mestských častí.

Fotka z Bratislavy

Okolie jednej z najstarších fontán – Kačacej fontány na Šafárikovom námestí, ktorá je súčasne národnou kultúrnou pamiatkou, zdobili pivové fľaše a obaly z jedál z neďalekého fastfoodu.

Faktom je, že pri tejto fontáne sa stretávajú turisti, ktorí tu začínajú svoju prehliadku po Starom Meste. Dnes sme si mohli pozrieť ako sa fotia na práve vyčistenom námestí, bez odpadkov a špiny na okolo.

Kamenné námestie

Kamenné námestie rozčuľovalo najmä vlastníkov tamojších prevádzok, nakoľko z kríkov si neprispôsobiví obyvatelia mesta spravili verejné toalety a smrad šíriaci sa obzvlášť v lete okolím nebol ničím príjemným.

„Nedá sa tu dýchať, ako to tu smrdí. Kedysi slávne námestie a dnes.. verejné toalety,“ povedal pre Bratislava24.sk jeden z vlastníkov prevádzky na námestí.

Problém na Kamennom námestí súvisí podľa slov starostu Števčíka s tým, že sa stále nevie, čo presne sa s miestom stane (námestie patrí do správy magistrátu nie Starého mesta, pozn.red.). „Stále sa len diskutuje a hľadá, no stále neexistuje presný koncept projektu. Čakanie na investora mi začína pripomínať čakanie na Godota,“ vyjadril sa Radoslav Števčík.

Problémom ako i pri iných častiach je aj fakt, že priestor patrí viacerým súkromníkom, ktorí sa oň nestarajú. Viac sa dočítate tu: Nedá sa tu dýchať. Kedysi slávne námestie, dnes verejná toaleta. Čo bude s Kamenným námestím?

Po dnešnej prechádzke sme však ostali milo prekvapení. Stále je čo zlepšovať, no dnes vyzeralo námestie oveľa lepšie ako pri našej poslednej reportáži.

„Kolárko“

Uplynulý víkend sme sa prešli Kollárovým námestím a to, čo sme tam videli, môžeme nazvať výsmechom Bratislavčanom. Tu si však situácia vyžaduje viac ako jedno upratovanie a veľké rozdiely oproti víkendu zatiaľ nebadať. Začalo sa však s čistením Obchodnej ulice a treba veriť, že to tu aj neskončí.

Čistejšia už je tak Poštová a Obchodná ulica, kde zamestnanci a majitelia prevádzok spolu očistili všetky stĺpy od nalepených a potrhaných oznamov a reklamy. Na Obchodnej získali stĺpy antigraffiti náter.

Viac sa dozviete tu: Čistejšia Obchodná aj Poštová? Aktívne sa na tom pracuje

Kompetentní si často viaceré časti pohadzujú ako horúci zemiak alebo sa spoliehajú na Zelenú hliadku, ktorá prácu spraví za nich.

Pozrite si fotografie z dnešnej prehliadky, žeby sa kompetentní rozhýbali?

Reportáž z Kollárovho námestia aj s fotografiami nájdete tu: Komentár: Toto je srdce Bratislavy? Špina, odpad a smrad. Vitajte na Kollárovom námestí

Upratovanie Starého Mesta
11
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM